Ana içeriğe atla

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

 



      Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim.


ARECA LUTESCENS(ev palmiyesi);
Ev içinde direk güneş görmek istemeyen ama bol ışığıda seven bitkidir. Suyu seven bir bitki olduğu için toprağı kurudukça su verilmelidir. Bu bitki için en ideal sıcaklık 18-24 derecedir. Görüntüsüyle çok dekoratif bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Bu palmiye türünün en büyük özelliği ev içerisinde en çok oksijeni üreten bitki olmasıdır. Bulunduğu ortamın Havasını temizler ve ortamı rahatlatır.


SANSEVERİA(paşa kılıcı);
Yarı gölgelikli yarı ise güneşli yerlerden hoşlanır.bu bitme ise fazla su istemeyen bir bitkidir. Bu yüzden bakımı oldukça kolaydır. Yatak odasında rahatça bulundurulabilir diyebiliriz. Nedeni ise gece olduğunda havadaki formaldehit ve karbondioksit gibi kötü gazları emer bol oksijen verir.
   

 SPATHİPHYLLUM(barış çiceği); Her vakit yeşil ve çicekli, ayrıca hacimli duran dekoratif bir bitkidir. Bol ışıklı alan yerleri sever. Çicekleri iyi bakıldığı müddet zarfında ev içerisinde sürekli görülebilir. Ev içerisinde oluşan boya, sigara, küf, is gibi kötü koku ve zehirli kanserojen  gazlarını en iyi temizleyen bitkidir.
   

FİCUS BENJAMİN; Hem ev içinde hem ev dışında kolay bir şekilde yetişebilen bu bitki havada bulunan toksin maddeleri yüksek oranda çekerek ortama bol oksijen verir.
     
EPİPREMUM AUREUM (salon sarmaşığı); Sarkık olarak ve dağınık bir şekilde büyümeyi seven bir bitkidir. Fazla bakım gerekttirmeyen bir bitkidir. Evin bol ışık alan bir köşesine koyarsanız daha hızlı gelişir. Özellikle uzayan dallarını bitki çubuklarına sararsanız yaprakları daha az zarar görür. Havada oluşan formaldehit ve uçucu maddeleri kolayca emer.
   
 ALOE VERA;Succulent yapısı dolayısıyla bakımı kolay bitkidir. Toprağı iyice kuruduktan sonra az su verilmelir. Sıcak ve bol ışık gören yerleri sever. Evin her köşesinde rahatlıkla bulundurabilirsiniz çünkü havada oluşan zehirli gazları çok hızlı emer.
     ANTHORIUM(flamingo çiceği) Güzel görünümüyle evinizin güzelliğine güzellik katacaktır.
Bitkinin çiçekleri üzerinde uzun süre kalır. Bol ışığı seven bir bitki olmakla beraber suyu da çok seven bir bitkidir. O yüzden toprağı kurudukça su verilmelidir. Aydınlığı yoğun olan mekanlarda daha iyi gelişme gösterir. Ev içinde bulunan amonyak gibi kötü kokuları, sigara dumanını kokusunu en güçlü çeken bitkidir.
   

CRASULA OVATA (para çiceği);Succulent yapısı olduğu için fazla su istemeyen bir bitkidir. Yarı gölge ve yarı güneşli ortamları sever. Eletromenyatik dalgaları yok etmesiyle beraber amonyak kokusunu da temizler.
HEDERA HELIX(orman sarmaşığı);
Gerek ev içerisinde gerekse ev dışında yetiştirilebilen bir bitkidir Fazla güneşli yerleri sevmez. Nemli mekanları daha çok sever. Evde alerji oluşturabilecek tüm zararlı gazları emer, rutubetli ortamları yok eder. 

     Evimizde kendimize ait küçük bir oksijen deposu oluşturmak çok kolay. Sadece yeşilin bizi kurtarmasına küçük bir fırsat vermek yeterli olacaktır. Tabiatı tahrip eden insan evet ama yine toparlanmasına yardımcı olacak olan da şüphesiz ki insanoğludur. Bunu en başta kendimiz için, sağlığımız için ve eko döngü için yapmamız gerektiğini hiç unutmamak  bizim için en iyisi olacaktır. Yukarıda saydığımız bazı bitkilerin isimleri şehir şehir değişiyor olsa da evimizde yetiştirebileceğimiz herhangi bir yeşil güzelliği botanik marketlerden, ulusal mağazalardan ve hatta en yakınımızdaki komşumuzdan bile temin edebiliriz. Kim bilir belki kendi bitkilerinizi yetiştirdiğiniz zaman eş, dost akraba ziyaretlerine bu bitkilerden hediye olarak da götürebilirsiniz. Temennim o ki yeşil kalın mutlu kalın..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y