Ana içeriğe atla

BEGONYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

 

Renk renk olan begonyalar yetiştirilmek istenecek en güzel çiçeklerden biri olsa gerek. Kırmızı, pembe, sarı ne renk isterseniz. Hangi rengi daha çok seviyorsanız..... Evlerimizde, ofislerimizde olmasını isteyeceğimiz bu çiçeğin bakımı oldukça basit ve keyiflidir. Bulundukları yerlere ayrı bir güzellik, hava katarlar. Begonyanın ana vatanı Hindistan'ın Assam Bölgesi olsa da ülkemizde de çok yaygın olarak yetiştirilen bir çiçek türüdür.
Begonyalar daha çok yaz dönemlerinde çiçek açarlar. Begonyaların yaprakları yuvarlak, kimi küçüklük kimi de irili yaprakları vardır. Begonyaların dalları çok olmaz, sapları yumuşak ve etli bir bitkidir. Renk ve desen bakımından farklılık gösteren bu bitki evlerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Begonya Bakımı ve Yetiştirilmesi


Ilıman iklim şartlarını seven begonyalar, evlerde bakımı kolay ve zahmetsiz bir bitkidir. Begonyalar aşırısıcakları sevmezler, aşırı sıcakları sevmedikleri gibi aşırı soğuklarıda sevmeyen bir bitkidir. Direk güneş ışığı istemez ve diğer ışık kaynaklarından faydalanabilmektedir. Doğrudan ışık almaktan hoşlanmayan bu bitki ışığın yansıdığı aydınlık bir yer olması kafidir. Eviniz gün içerisinde yoğun güneş alıyorsa, pencerelerinize yakın yerlere begonyalarınızı yerleştirebilirsiniz. Işığın yeterli olup olmadığını çiçeğinin gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Misal çiçek kuruyor gelişmiyorsa biraz daha ışığı az olan bir yere yerleştirebilirsiniz. Eğer ki yoğun bir şekilde yaprak dökmeye başladıysa biraz daha aydınlık bir yere almalısınız. Kış dönemlerinde ise begonyaları ister dinlenmeye bırakın isterseniz de güneş ışığı alan yerlere yerleştirebilirsiniz. Özetlemek gerekirse begonyalar direk güneş ışığını istemezler ancak ışıksızda kaymak istemezler.

Saksı ve toprak


Begonyalar kökleri küçük tipte olduğu için küçük saksılara ekmelisiniz. Kökleri geliştirilerek sürece değişim yapmak en iyisi olacaktır. Saksı değişimini ise 2-3 sene de bir bahar aylarında yapılmalıdır. Toprak olarak da begonyalar humuslu toprakları seven bir bitkidir. Evinizde saksıda yetiştireceğiniz için nehir kenarlarında ki topraklardan da ilave edebilirsiniz.

Sulama

Begonya suyu seven bir bitkidir. Yalnız kış aylarında çok az suya ihtiyaç duyar. Yazları ise sıcak olacağından suya biraz daha ihtiyaç duyacağından su oranını biraz daha arttırılması gerekecektir. Çiçeğimize vereceğiniz su musluk suyu ise yazında kışında dinlendirilmiş su olmasını dikkat etmekte fayda vardır. Yalnız burada unutulmaması gereken bir noktadan bahsetmek gerekirse çiçekler yapraklarından  da beslenmektedirler. Bu yüzden çiçeklerin bulundukları ortamda nem oranı yüksek ise çok sık ve bol su vermemekte fayda vardır. Çünkü havadan aldıkları nem de çiçekler su ihtiyaçlarını bir oranda sağlamaktadırlar. Bu yüzden çiçeklerimizi sularken her gün aynı saatte ve aynı oranda sulamalıyız. Eğer ki suladığımız günün ertesi gününde çiçeğimizin toprağı nemliyse sulamaya ihtiyaç yoktur. O zaman bir sonra ki gün sulama yapılabilir. Sularken de toprağın tamamen ıslandığında altındaki tabağına su sızdırsıysa yeterlidir.

Çiçeğin çoğaltılması


Begonya çiçeği bakımı
Begonya çiçeğinin çoğaltılmasıda oldukça kolay bir işlemdir. Yalnız çoğaltmak istiyorsanız bunun için en doğru ay nisana ayıdır. Begonyanın saksı değişimi sırasında köklerinden bir kök parçası  alarak başka bir saksıya bu kökü ekerekte çoğaltabilirsiniz. Bu yöntemle en kısa sürede büyüyerek yaprak çıkarmaya başlayacaktır.
Bir diğer yöntemde çelikle çoğaltmaktır. Bu yöntemi dilediğiniz zaman deneyebilirsiniz ancak sabır isteyen bir yöntem olduğunu söylemekte fayda vardır. Çelikleme yöntemini yaparken begonyalar aldığınız numunelerin etli ve sert olan bir yaprak dalını falçata gibi keskin bir bıçakla kesip toprağı hazırlanmış bir saksıya dikilerek köklenmesi ve filizlenmesi beklenebilir.
Son olarak budamasından da bahsedecek olursak... Eğer evinize yeni dahil olan bir çiçekse, budanması yeni dahil olduğu yaşam alanına çabuk alışmasını sağlayacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y