Ana içeriğe atla

DİKENLER TACI ÇİÇEĞİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

 


Japon Gülü veya yılbaşı dikeni olarakta bilinmektedir. Gövde ve dalları yoğun olarak gri ve kahverengi dikenli; toplu halde bulunan gözalıcı çiçekleri ile çalı modelinde olan çok dikenli, yaprakları ise oval, uzun ve yeşil olan çiçekli bir süs bitkisidir. Anavatanı Madagaskar.....

Çok dikenli olan bu bitki kendini koruma amaçlı olmasından farklı olarak su depolama ve yüksek yerlere tırmanmak amaçlıdır. Gövdesini çok fazla kalınlaşmaz ancak zaman içerisinde boyu 2 metreye kadar uzayabilir. Güneş ışınlarını yeterli almadım zamanlarda daha çabuk ve kuvvetsiz büyüme gösterir ki bu özelliği güneş ışığına ulaşmaları çalışmasındandır.

Toprak özelliği

Köklerinin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için bulunduğu ortam önemlidir. Köklerinin ne kadar sağlıklı ve güçlü olursa dallarıda ona göre gelişim gösterir. Toprağın elemeğim ve minareler bakımından çeşitli olması çiçeğinin beslenmesinde ve gelişmesinde büyük faktör etkendir.

Toprak ph derecesinden asitliliği çok fazla olmamalıdır. Yoksa asitliliği yüksek topraklarda köklerde çürümeler başlayabilir. Bu yüzden toprağımızın hafif asitli  ve humuslu bir toprak olması çiçeğimiz için en faydalı toprak olacaktır. Eğer iklim koşulları uygunsa bahçeyede ekilebilir. Bu şekil daha güzel yetişmesini sağlar.


Sıcaklık


Gelişim zamanında  sıcaklık 18 C,  dinlenme  zamanında 8-10 C ortamda tutulmalıdır. Nemli oranı düşük yerlerde sorunu yetişebilir. Nemli ve güneşli ortamları sever. Gün içerisinde en az iki saat güneş görmelidir. Güneşi çok seven bu çiçek ne kadar uzun süre güneş görünsede dallarının gelişmesi  ve yeni yeni çiçekler çıkarması bir o kadar sık olur. Güneş ışınlarını yeterli oranda almazsa çiçek açmasıda  mümkün değildir.

Yoğun sıcaklıktaki bölgelerde yaz dönemi boyunca önlenir direk güneşinden korumalısınız. Kışın ise dayanıklılığı -7 C altına kadar düşmektedir. Tabi bu durum yalnız depoladığı enerji, toprağın. Durumu ve soğuğun devamlılık arzetmesi durumunda -2 dereceye dahi dayanamayabilir.

Sulama

Yaprakları sayesinde havadaki nemli oranıyla susuzluk ihtiyacını belli bir oranda gidermekte olan nadir bir bitkidir. Bu yüzden yoğun nemli yerlerde çokta  sulamaya gerek yoktur. Fakat birkaçgün arayla yaprakları su fısfıslamakta iyi olacaktır. Birde havası kuru yerlerde ise toprağı sık sık ve azar azar sulamaya fayda vardır. Yapraklarınada hergün su püskürtmekte fayda sağlayacaktır.

Budama

Bahar dönemlerinde, bitkilerin uyanma dönemi dediğimiz zamana yakın dönemlerde budama gerçekleştirilir. Sık yoğun dallarda seyrekleştirmeler gerçekleştirilir. Çok uzamış dalları dilediğiniz uzunlukta  kısaltın. Budamayı gerçekleştirirken kesinlikle bıçak kullanınız, makarna yapılan budamalarda dal zarar görür yani ezilir. Budama gerçekleştirilen yerden süt akar bu akan sütün yerini nemli bir bez yardımıyla silerseniz süt akıntısı duracaktır.

Budamalarda dalları çoğaltmak amaçlı kullanılabilir. Genellikle Mayıs’tan ayı başında dallarından kesip az nemli olan toprağa dikin. Nemli bir toprağa dikimi gerçekleştirdiğiniz için sulamaya gerek yoktur.

Saksı değişimi

Genç bitkiler sık sık yılda bir kere, uzun süreli yani yaşlı bitkiler ise 3-4 yılda bir defa haziran ayında eski toprağından temizlenip yeni toprağın da yerleştirmeden sağlıksız ve eski kökleri kesmekte fayda vardır. Yeni dikilen  bitki toprağı kuruyuncaya kadar sulanmamalıdır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y