Japon Gülü veya yılbaşı dikeni olarakta bilinmektedir. Gövde ve dalları yoğun olarak gri ve kahverengi dikenli; toplu halde bulunan gözalıcı çiçekleri ile çalı modelinde olan çok dikenli, yaprakları ise oval, uzun ve yeşil olan çiçekli bir süs bitkisidir. Anavatanı Madagaskar.....
Çok dikenli olan bu bitki kendini koruma amaçlı olmasından farklı olarak su depolama ve yüksek yerlere tırmanmak amaçlıdır. Gövdesini çok fazla kalınlaşmaz ancak zaman içerisinde boyu 2 metreye kadar uzayabilir. Güneş ışınlarını yeterli almadım zamanlarda daha çabuk ve kuvvetsiz büyüme gösterir ki bu özelliği güneş ışığına ulaşmaları çalışmasındandır.
Toprak özelliği
Köklerinin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için bulunduğu ortam önemlidir. Köklerinin ne kadar sağlıklı ve güçlü olursa dallarıda ona göre gelişim gösterir. Toprağın elemeğim ve minareler bakımından çeşitli olması çiçeğinin beslenmesinde ve gelişmesinde büyük faktör etkendir.
Toprak ph derecesinden asitliliği çok fazla olmamalıdır. Yoksa asitliliği yüksek topraklarda köklerde çürümeler başlayabilir. Bu yüzden toprağımızın hafif asitli ve humuslu bir toprak olması çiçeğimiz için en faydalı toprak olacaktır. Eğer iklim koşulları uygunsa bahçeyede ekilebilir. Bu şekil daha güzel yetişmesini sağlar.
Sıcaklık
Gelişim zamanında sıcaklık 18 C, dinlenme zamanında 8-10 C ortamda tutulmalıdır. Nemli oranı düşük yerlerde sorunu yetişebilir. Nemli ve güneşli ortamları sever. Gün içerisinde en az iki saat güneş görmelidir. Güneşi çok seven bu çiçek ne kadar uzun süre güneş görünsede dallarının gelişmesi ve yeni yeni çiçekler çıkarması bir o kadar sık olur. Güneş ışınlarını yeterli oranda almazsa çiçek açmasıda mümkün değildir.
Yoğun sıcaklıktaki bölgelerde yaz dönemi boyunca önlenir direk güneşinden korumalısınız. Kışın ise dayanıklılığı -7 C altına kadar düşmektedir. Tabi bu durum yalnız depoladığı enerji, toprağın. Durumu ve soğuğun devamlılık arzetmesi durumunda -2 dereceye dahi dayanamayabilir.
Sulama
Yaprakları sayesinde havadaki nemli oranıyla susuzluk ihtiyacını belli bir oranda gidermekte olan nadir bir bitkidir. Bu yüzden yoğun nemli yerlerde çokta sulamaya gerek yoktur. Fakat birkaçgün arayla yaprakları su fısfıslamakta iyi olacaktır. Birde havası kuru yerlerde ise toprağı sık sık ve azar azar sulamaya fayda vardır. Yapraklarınada hergün su püskürtmekte fayda sağlayacaktır.
Budama
Bahar dönemlerinde, bitkilerin uyanma dönemi dediğimiz zamana yakın dönemlerde budama gerçekleştirilir. Sık yoğun dallarda seyrekleştirmeler gerçekleştirilir. Çok uzamış dalları dilediğiniz uzunlukta kısaltın. Budamayı gerçekleştirirken kesinlikle bıçak kullanınız, makarna yapılan budamalarda dal zarar görür yani ezilir. Budama gerçekleştirilen yerden süt akar bu akan sütün yerini nemli bir bez yardımıyla silerseniz süt akıntısı duracaktır.
Budamalarda dalları çoğaltmak amaçlı kullanılabilir. Genellikle Mayıs’tan ayı başında dallarından kesip az nemli olan toprağa dikin. Nemli bir toprağa dikimi gerçekleştirdiğiniz için sulamaya gerek yoktur.
Saksı değişimi
Genç bitkiler sık sık yılda bir kere, uzun süreli yani yaşlı bitkiler ise 3-4 yılda bir defa haziran ayında eski toprağından temizlenip yeni toprağın da yerleştirmeden sağlıksız ve eski kökleri kesmekte fayda vardır. Yeni dikilen bitki toprağı kuruyuncaya kadar sulanmamalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder