Şu kainattaki herşeyin kendine has ayrı ayrı güzellikleri vardır. Bu güzelliklerin içinde de çiçeklerin yeri apayrıdır. Çiçeklerinde her canlı gibi hepsinin ayrı özellikleri bulunmakla beraber her birinin ayrı sevenleri vardır. Bugün de sevilen çiçeklerden biri olan CAM GÜZELİNDEN bahsedelim.
Cam güzeli "kına çiçeği" olarakta bilinmektedir. Bir diğer adı da Gine olan bu bitki Afrika kökenli olmasıyla beraber ilk kalıntılarına Hindistan, Çin ve Malezya' da rastlanmıştır.
Cam güzelinin renk olarak çeşitleri çok farklıdır. Mesela kırmızı, pembe, mor, beyaz, turuncu gibi rengarenk çeşitleri bulunmaktadır. Renk çeşitliliğinin fazla olmasından gerek evde bahçelerde sıklıkla rastlanmaktadır.
Açık havayı ve her çiçek gibi güneşi sevdiği için balkonlarda cam kenarlarında bahçelerde güneş alan yerlere yerleştirilir.
Ilkbahar ve sonbahar arasında sürekli çiçeklidir. Eğer ki kışları ılıman geçiyorsa ve iyi bakıldığı zaman da bütün sene çiçeklerini koruyabilmektedir.
Yaprakları hafif yeşil veya kırmızı yeşil olur.
Bu bitkimizin çok dallı bir özelliği vardır. Açık hava ve güneşi seven bir bitki olduğundan renkli çiçeklerini de sergilemek adına genellikle evlerimizin pencere kenarlarında yerini aldığından bu çiçeğimize halk dilinde cam güzeli denilmiştir.
Bakımı
- Bu çiçeğin evlerinizde çok sık bir şekilde tercih edilmesinin sebebi güzel olması ile beraber bakım şartlarının da kolay olmasıdır.
- Çok fazla su istemeyen bir bitkidir. Toprağı kurudukça su verilmesi yeterli olacaktır, yalnız toprağı iyice kurulmamalı. Toprak nemliliğini yitirdikçe yani kurumaya başladıkça hafiften sulanmalıdır.
- Kış dönemlerinde sulama faaliyeti daha aza indirilebilir. Cam güzeli yaz dönemini seven bir çiçek olduğu için kışın soğuktan korumakta fayda vardır.
- Açık havayı ve güneşi seven bir bitki olmasına karşın direkt güneşten hoşlanmaz. Perdeden filtrelenmiş ışığı daha az seveceklerinden pencere önünde perde arkasında güneşi görmelidir.
- Her çiçekle olduğu gibi bu çiçekte de verilen su her zaman belirli gün ve ölçülerde verilmeli toprağın her yerine su muhakkak ulaşmalıdır.
- Besin değeri zengin gübreli topraklar olmalıdır. Ayrıca kireçsiz ve organik toprak olmalısı daha faydalı olacaktır.
Çoğaltmak
Cam güzelini çoğaltmak istiyorsanız eğer kökten, tohumdan ve çelik yöntemiyle çoğaltılabilir. Tohum ile çoğaltma yapılacak ise Nisan ve Mayıs'ta havaların ısınmaya başladığı dönemler tohum ekimi için idealdir. Ekilen tohumlar 10 gün içerisinde çimlenmeye başlar ve bir buçuk iki ay kadar süre içerisinde kendini göstermeye başlar. Tohum ekildiği zamanlarda eğer havalar daha ısınma göstermedi ise ılık bir ortamda yaklaşık 180 derecelik bir yerde tutulabilir.
Çelik ile çoğaltma ve kökten ayırma yapılmak isteniyorsa yaz sonları tercih edilmelidir. Çelik ile ayırma örnek parçalar alınarak suda kök salması beklenerek yapılır. Kökleriyle çoğalma da ise direk köklerinden ayırma faaliyetidir. Çiçeğin köklerinden direkt ayırdığımız numune kökleri hemen saksıya dikme işlemini gerçekleştirebiliriz mümkün olduğunca kolay olan bu çalışma ile bitkinin en kısa sürede büyüme göstermesini sağlayacaktır.
Budama
Budama işleminde ise diğer bitkilerde de olduğu gibi bu bitkide de filizlenmeyen ve solan çiçekleri temizleme işlemi yapılarak gerçekleştirilebilir.
Cam güzeli yaprak bitkileri sümüklü böcekler ve beyaz sineklerden en çok mücadele ettiği haşerelerdir. Hastalık bakımından ise mantar kökeni hastalıklar küf ve çökerten hastalığı ve toprak kökenli kırmızı örümcek olarak da örnek gösterilebilir.
Bakımını anlatırken belirttiğimiz gibi bakımı oldukça basit bir bitkidir bakımına rağmen bu çiçeğimiz evimizde soluyorsa büyük ve basit bir hata yapıyor olabiliriz. Çiçeğinizin solma nedeni genelde sulamadan kaynaklı olmaktadır. Fazla ya da az su çiçeğimizi rahatsız edebilir. Fazla sulama yaptıysanız eğer toprağının kurumasını bekleyerek az su vermeye başlayarak yeni bir sulama düzenine girebilirsiniz.
Sulamayı yeterli verdiğinizi düşünüyor olsanız bile çiçek ve solma belirtileri görüyorsanız. Belki de çiçek toprağının alt kısımlarına su ulaşmıyor olabilir ve bunun içinde saksının tabağının su ilave edip kökten su içmesini bekleyebilirsiniz. Buna rağmen hala çiçeğiniz kendini toparlamıyorsa hastalığa yakalanmış olabilir. O zamanda saksı değişikliği yapılabilir. Bu esnada köklerini kontrol edebilirsiniz. Toprak ve saksı değişimine gerçekleştirdikten sonra ilaç ile tedavi etmeye başlayabilirsiniz bunca içmeme rağmen kurtuluşu yoksa çelikleme yöntemi ile yeniden yetiştirmeyi deneyebilirsin.
Çiçeğimiz bakımları yerine her şeyi güzel ayarladık fakat çiçek açmıyor. Öyleyse düzenli budama yapmamızı tavsiye etmekte fayda var. Çünkü budama yaparak dallarının hava almasını sağlayacaksınızdır. Çünkü solan çiçekleri temizlemek yeni çiçekler için meydan oluşacaktır. Bunun haricinde vitamin takviyeleri ile de çiçek açmasına yardımcı olabileceğinizi unutmayınız.
Yorumlar
Yorum Gönder