Ana içeriğe atla

BARIŞ ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

 

Barış çiçeği

Zarif ve naif görüntüsüyle gönüllere taht kuran barış çiçeği bakımı da kolay bir bitkidir. Beğenileri çok topladığı için olsa gerek iç mekanlarda sıkça tercih edildiğini gördüğümüz bir bitki. Bu çiçek nasıl bakılıyor? Haydi gelin evde bakılan bu çiçeğin sulaması, çoğaltılması nasıl hep birlikte bakalım...

Barış çiçeği, oldukça hassas yapıya sahip bir çiçektir. Bakımı sırasında bir kaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Bunlara dikkat edildiği sıra gönül verdiğiniz bu çiçeğimiz de size kendini açacaktır. Eğer ki bu güzel çiçeğe iyi bakım sağlanırsa  ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kere çiçek açmasını sağlarsınız. Bulunduğu ortamın havasını temizlemede  çok fazla etkili bir bitki olduğunu bilmelisiniz. 

Toprak seçimi nasıl olmalıdır: İlk önce çiçeğimizin toprak seçimiyle başlayalım. Mineral bakımından zengin toprakları seven bir bitkidir. Torf ve lif bakımından yoğun olan toprak tercih etmeye özen gösterilmelidir. 

Nasıl bir yerde durmalıdır: Direk güneş ışığına maruz kalmayı istemeyen bir çiçektir. Aydınlık bir ortam olmalı ama direk güneş ışığının altında da değil tabi ki. Sıcaklık olarakta ılıman bir alan olmalıdır. 12-29 derece arasında bir sıcaklık ortamı olabilir.

Sulama işlemi nasıl yapılmalıdır: Bulunduğunuz ortam çok sıcak bir yerse çiçeğimizin toprağını biraz nemli tutmakta fayda vardır. Bunun haricinde ara ara yapraklarına su püskürtmesi yapabilirsiniz. Soğuk kış günlerinde ise hafta 1 ya da 2 sefer sulama yapılması çiçeğimiz için yeterli olacaktır. İlkbahar ve sonbahar dönemleri çiçeklenme zamanı olduğu için daha az sulama yapılabilir.

Barış çiçeğine sulama yapılırken her zaman aynı miktarda yapılması gerekmektedir ve suyun sıcaklığını her zaman oda sıcaklığında ayarlamalısınız. Sulama vakitlerini mümkün olduğu sürece aynı günlerde ve aynı saatlerde yapılmasına özen gösterilmelidir. 

Saksı değişimi hangi zamanlar yapılmalıdır: Barış çiçeğimizin saksı değişimini 2 yıl bir aralıklarında yapılması uygundur. Fakat hassas kökleri sahip oldukları için saksısını büyütmemelisiniz. Saksı ve toprağını yenileme dönemi ilkbahar aylarında yapılmalıdır.

Çoğaltılması nasıl yapılır:  Barış çiçeğini çoğaltmak istiyorsanız eğer en mümkün olan yöntem köklerinden ayırma yöntemidir. Lakin kökleri çok hassas bir bitki olduğu için dikkat edilerek yapılmasında yarar olacaktır. 

Barış çiçeği


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için...

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de...

Antoryum çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?

 Antoryum çiçeği kırmızı çiçeğiyle göz dolduran uzun süre çiçeği üzerinde kalan nadir çiçeklerden bir tanesidir. Güneş ışığını çok sevdiğinden karanlık ortamları hiç sevmez. Bakımı güzel sağlandığı vakit bol çiçek veren bir çiçektir.  Havadar ve toprağın içerisinde doğal besinler içeren humuslu bir toprak kullanılmalıdır.  Köklerin yoğurluk durumuna uygun bir saksıya yerleştirilmelidir ve çoğalma gösterdikten sonra saksı değişimi yapılabilir. 3 yılda bir sefer Nisan ayında toprak ve saksı değişimi kafi gelecektir.  Güneş ışığını çok seven bir bitki olduğu için güneşi düzenli görmediği müddet zarfında çiçek açmayacaktır. Direk güneş ışığı almasıyla da yaprakların yanmasına sebep olacağı için perde arkasından Güneş ışığını alması yeterli olacaktır. Isının düştüğü havaların soğuduğu dönemlerde gelişimi yavaşlayacaktır. Bundan dolayı k ış aylarında korunaklı ve güneşli bir alanda konamlandırılabilir.  Çiçeğimizi gün aşırı sulamak gerekmez haftada 2 sefer sulanması y...