Evimizin sessiz narin canlılarından olan saksı çiçeklerinin bir bebeğe bakar gibi sevgi ve şefkatle bakarız. Dili sesi hareketleri olmasada onlarda bir canlı ve sevgiye ilgiye ihtiyaç varlıklardır. Fakat kimi zaman ilgimiz fazla gelebilir ya da farklı farklı sebeplerden dolayı çiçeklerimiz hastalanabilir solup koruyabilirler. Misal su dökmekten aşırı sıcaktan ya da soğuktan veya birtakım pirelenme gibi kaynaklar olabilir.
Fakat çiçeçeğimiz kurudu ya da hastalandı diye ümidi hemen kesmeyelim. Nasıl ki bir hasta için şifalar arayışına giriyorsak çiçeklerimiz için de bir takım şifalar bulabiliriz. Bu şifalardan bi kısmını yazımızda bulabilirsiniz.
Kuruyan Çiçek Nasıl Canlandırılır?
İlk yöntemimiz sulama; kuruyan çiçeklerimizi canlandırmanın en etkili yolu tabikide sulamak diyebiliriz. Yalnız burada dikkat etmemiz en önemli kısım su miktarında aşırıya kaçmamalıyız. Aşırı sulamak çiçeğin köklerinin çürümemesi için suyu ölçülü ve toprak iyice kuruduktan sonra dökmek daha faydalı olacaktır.
İkinci yöntemimiz güneş ışığı; bitkiler besin kaynaklarından en önemlisi bilindiği üzere güneş ışığıdır. Eğer çiçeğimizin bulunduğu ortam yeterli miktarda güneş ışığı almıyor çiçeğimiz karanlıkta kalıyorsa oradan çiçeğimizi alıp daha aydınlık bir yerde koyabiliriz. Burada dikkat edeceğimiz kısım çiçeğin ne kadar aydınlık yeri seviyor olmasını öğrenmek en iyisi olacaktır. Çünkü kimi çiçekler ışığı çok severken kimisi az sever kimisi daha gölgelik yer sever.
Üçüncü yöntemidir toprak değişimi; çiçeğimizin toprağını biraz süredir değişmiyorsanız eğer topraktaki besin değeri düştüğü için çiçek yeterli besini alamaz bunun için daha vitaminli besleyici özelliği olan bir toprakla değişim yapabilirsiniz. Toprak değişimi sırasında çiçeğin köklerini inceleme imkanınız olacaktır. Toprak değiştirme sırasında köklerin içerisinde çürümeye dönmüş ve birbirine girmiş kökleri seyrekleştirmekte fayda sağlayacaktır.
Dördüncü yöntemidir yaprakların temizlenmesi; evimizde nasıl mobilyalarımız toz oluyor ve siliyorsak aynısı çiçeklerimiz içinde geçerlidir. Zaman içerisinde çiçeğimizin yaprakları toz olabilir kirli bir görüntü hasıl olabilir. Bu tozlar çiçeklerin yapraklarından aldıkları hava gözeneklerini kapatacığından bitkinin nefes almasını ve fotosentez olayının gerçekleşmesine engel olacağından çiçeğin solmasına neden olabilir. Bu yüzden yaprakları nazik bir şekilde nemli bir bezle temizlemeliyiz. Bu sayede yaprakları daha canlı bir konum alacaktır. Yaprakları temizliğinin bir diğeri de ölmüş ve ya ölmeye yüz tutmuş yaprakları budayarakta bitkinin canlanmasına yardımcı olacaktır.
Beşinci yöntem besin takviyesi; çiçeğimizin topraktaki besin değerlerininin haricinde ekstradan besin takviyelerine ihtiyaç duyabilir. O zaman bitkiler için sesin takviyelerinden faydalanabilirsiniz. Bu takviyeler sayesinde çiçeğinizın daha sağlıklı büyümesine ve canlanmasına yardımcı olacaktır.
Evde kendinizin yapacağı besin takviyeleride hazırlayabilirsiniz. Misal yediğimiz meyvelerin kabuklarını bir kaynar bir suya koyarak demlenmeye bırakabilirsiniz. 12 saat kadar bu suda bekletip suyu süzün sürdüğümüz bu suyu çiçeklerimizin dibine dökün. Düzenli aralıklarla yaptınız vakit çiçeklerinizde gözli görünür bir değişim olacaktır.
Unutmayınız bitkilerde birer canlıdır ve onlarda ilgi ve bakım istemektedirler. Eskiler ne demiş bakarsan bağ bakmazsan dağ olur diye çiçeklerimize bakalım evlerimizi güzelleştirelim.
Yorumlar
Yorum Gönder