Sukulentler çeşitlilik yelpazesi geniş olan bir bitkidir. Hem iç mekanda hem de dışarıda oldukça fazla gördüğümüz bir bitkidir. Çok fazla bakım istememekle beraber yaprakları ve sapları su depolayabildiği için suyun kıt ya da az olduğu iklim bakımından oldukça sert olan yerlerde gelişim gösterebilir. Çevresine uyum sağlamakta yetenekli olduğu için en kuru bölgelerde dahi yetişebilmesi ve bakımı kolay bir bitki olduğu için çok tercih edilmektedir. Bu bitki dayanıklı olmasından dolayı soğuk yerlerde de yaşayabilmektedir. Hava çok soğuk olduğu zamanlarda kendisini uyku pozisyonuna almaktadır. Bu yüzden dolayı soğuk yerlerde de yetiştirilebilir.
Çiçeği sulama vaktine karar veremiyor iseniz bunun için parmağınızı toprağa batırmanız kafidir. Toprak eğer ki çok kuruduysa su ihtiyacı vardır. Eğer ki nemli ise su ihtiyacı yoktur. Hangi miktarda su vereceğinizi bilemiyor iseniz o vakitte azar Azar su vermenizde bitki açısından iyi olacaktır. Zaten bu bitki aşırı suyu sevmemektedir. Bu yüzden az su vermelisiniz.
Toprak seçimine gelince kum ve taşlı topraklar kullanabilirsiniz. Ponza gibi gözenekli yapısı olan taşlı topraklar fazla suyun süzülmesine yardımcı olacağından bitkinin yetişmesini kolaylık sağlar.
Sukulentlerinizi çoğaltırken bitkinin kenarlarından çıkan küçük yavruları kullanabilirsiniz. Bu yavruları nazikçe söküp hemen bir başka toprağa dikebilirsiniz. Sukulentleri yapraklarından ayırarak da çoğaltım yapabilirsiniz. Bunun için ayırdığınız yaprakları biraz nemlendirip o şekilde toprağa batırmalısınız.
Sukulentler ışığı çok sevmektedirler. Bunun için güneş alan bir pencere kenarına koyabilirsiniz. Güneş ışığı aldığı için daha daha sağlıklı ve canlı olacaktır. Güneş aldığı kısım daha canlı duracağından ara ara saksıyı döndürmenizde fayda vardır.
Sukulentlerin birçok çeşidi olduğu için hangi çeşidine sahipseniz onun bakımını incelemelisiniz. Her çiçek farklı bakım ister. Suyu yoğun isteyen de var güneş ışığı istemeyen de var. Bu yüzden her sukulent cinsi farklıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder