Yaz mevsimi gelirken başlasın sardunya bakımları. Zahmetsiz olan sardunyalar birbirinden şahane renkleriyel harika görüntüler oluşturur ki insanı kendinden alır. Bu bitkimiz ışığı pek bir sever. O yüzden de güneş ışığına yakın yerleri tercih etmelisiniz. Işığı sevin bir çiçek olmasından dolayıdır ki sıcak ve ılıman iklimin hakim olduğu yerlerde çok daha güzel gelişim gösterirler. Bu çiçek bahçelerde balkonlarda yetiştiği gibi ev içerisinde de güneş alan bir yere alınırsa evde de bakım sağlanabilir. Yalnız daha çok havaya ihtiyaç duyacağı için daha sık havalandırmanız gerekecektir. Bu yüzden dış mekanlarda daha hızlı ve sağlıklı gelişim göstermektedir.
Çiçeğinizin uzun süre yaşamasını istiyorsanız toprağını kesinlikle çok kurutmayın nemli kalmasına dikkat edin. Güneşi sevdikleri için çok soğuk yerdi tutmayınız aydınlıkta daha güzel gelişim sağlayacaktır. Ne vakit ki çiçeklenmeye başlar o zaman biraz güneş ışığından uzaklaştırabilirsiniz. Güneşi bu kadar seven bir bitki haliyle rüzgarlı havaları sevmeyecektir. O yüzden rüzgardan korumanızda fayda vardır. Kış aylarında da aşırı soğuk havalardan korumalısınız. Olumsuz hava koşullarından çabuk etkilenebilir.
Şubat mart ayları budama dönemidir. Bu dönemlerde budama yaparak çiçeğinizi rahatlatarak gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
Saksı değişimine güzel ve sağlıklı bir gelişim gösteren çiçeğimiz daha geniş bir saksıya geçmek isteyebilir. O yüzden yılda bir sefer saksı değişimi çiçeğin ömrünü uzatacağı gibi gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir. Saksı değişimi mart nisan aylarında yapabilirsiniz. Hava almayı seven bir betki olduğu için saksının altlarında delikli olmasına dikkat ediniz. Eğer ki saksınızda delikler yoksa saksının dibine ponza taşı koymanız da fayda sağlayacaktır. Saksıya çiçeği yerleştirdikten sonra toprağın üzerine çok bastırmayınız ki toprak hava alma imkanı sağlasın. Eğer bastırırsanız toprak içerisinde ki hava kabarcıkları kapanacak ve çiçeğin hava almasına engel olacaktır.
Çiçeğinizi çoğaltmak istiyorsanız saksı değişim zamanında köklerinden ayırma işlemi yaparak çoğaltabilirsiniz. Bunun haricinde budama yaptığınız sıra ayırdığınız dalları suda bekleterek kök salmasını bekleyiniz ve kök salan dalı toprağa yerleştirerek çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek isterseniz eğer en uygun dönem sonbahar ayları olacaktır. Bu aylarda hemen dikim işlemini yapmalısınız. Tohumlar iyi muhafaza edilebilirlerse ilkbahar aylarında da dikim işlemi gerçekleştirilebilir.
Bu güzel kokulu çiçeğimizi daha çok Ege ve Akdeniz tarafların da daha çok görebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder