Ana içeriğe atla

Sardunya Çiçeklerinin Bakımı Nasıl Yapılır?



Yaz mevsimi gelirken başlasın sardunya bakımları. Zahmetsiz olan sardunyalar birbirinden şahane renkleriyel harika görüntüler oluşturur ki insanı kendinden alır. Bu bitkimiz ışığı pek bir sever. O yüzden de güneş ışığına yakın yerleri tercih etmelisiniz. Işığı sevin bir çiçek olmasından dolayıdır ki sıcak ve ılıman iklimin hakim olduğu yerlerde çok daha güzel gelişim gösterirler. Bu çiçek bahçelerde balkonlarda yetiştiği gibi ev içerisinde de güneş alan bir yere alınırsa evde de bakım sağlanabilir. Yalnız daha çok havaya ihtiyaç duyacağı için daha sık havalandırmanız gerekecektir. Bu yüzden dış mekanlarda daha hızlı ve sağlıklı gelişim göstermektedir. 

Çiçeğinizin uzun süre yaşamasını istiyorsanız toprağını kesinlikle çok kurutmayın nemli kalmasına dikkat edin. Güneşi sevdikleri için çok soğuk yerdi tutmayınız aydınlıkta daha güzel gelişim sağlayacaktır. Ne vakit ki çiçeklenmeye başlar o zaman biraz güneş ışığından uzaklaştırabilirsiniz. Güneşi bu kadar seven bir bitki haliyle rüzgarlı havaları sevmeyecektir. O yüzden rüzgardan korumanızda fayda vardır. Kış aylarında da aşırı soğuk havalardan korumalısınız. Olumsuz hava koşullarından çabuk etkilenebilir. 

Şubat mart ayları budama dönemidir. Bu dönemlerde budama yaparak çiçeğinizi rahatlatarak gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. 

Saksı değişimine güzel ve sağlıklı bir gelişim gösteren çiçeğimiz daha geniş bir saksıya geçmek isteyebilir. O yüzden yılda bir sefer saksı değişimi çiçeğin ömrünü uzatacağı gibi gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir. Saksı değişimi mart nisan aylarında yapabilirsiniz. Hava almayı seven bir betki olduğu için saksının altlarında delikli olmasına dikkat ediniz. Eğer ki saksınızda delikler yoksa saksının dibine ponza taşı koymanız da fayda sağlayacaktır. Saksıya çiçeği yerleştirdikten sonra toprağın üzerine çok bastırmayınız ki toprak hava alma imkanı sağlasın. Eğer bastırırsanız toprak içerisinde ki hava kabarcıkları kapanacak ve çiçeğin hava almasına engel olacaktır. 

Çiçeğinizi çoğaltmak istiyorsanız saksı değişim zamanında köklerinden ayırma işlemi yaparak çoğaltabilirsiniz. Bunun haricinde budama yaptığınız sıra ayırdığınız dalları suda bekleterek kök salmasını bekleyiniz ve kök salan dalı toprağa yerleştirerek çoğaltma işlemi yapabilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek isterseniz eğer en uygun dönem sonbahar ayları olacaktır. Bu aylarda hemen dikim işlemini yapmalısınız. Tohumlar iyi muhafaza edilebilirlerse ilkbahar aylarında da dikim işlemi gerçekleştirilebilir. 

Bu güzel kokulu çiçeğimizi daha çok Ege ve Akdeniz tarafların da daha çok görebilirsiniz. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y