Oyunlar ve oyuncaklar çocukların gelişimlerinde öğrenme aracılığıyla olarak kullanılabilecek en etkin araçlardır. Çocuklar yaşayarak, eğlenerek ve grup içinde yaptıkları etkinliklerde daha çok keyif alırlar. Sınıf için de uygulanan bazı oyunlar çocukların başarılı olabilmeleri için gerekli olan sosyal becerileri kazanmasında etkilidir. Beş yaşından önce çocuğunuzun beynini zeka geliştirici oyunlarla beslemenin ve onu yetiştirmenin ne kadar hayati olduğunu biliyor musunuz? Uzmanlar beyin gelişiminin %90’ının 5 yaş itibariyle tamamlandığını ifade etmektedirler. Küçük yaşlarda eğitmeyi düşünmediğimizde, çocuklarımız anaokuluna başladıklarında gelişimsel olarak geride kalma riskiyle karşı karşıyadır. Öğrenme, okullar, kitaplar veya sıkıcı aktivitelerle sınırlı değildir. Aslında bu her ikinizin de eğleneceği, eğitiminin en iyi aşamasıdır. Çocuğunuzun eğitecek en iyi yol, sözel ve motor becerilerini hızlı bir şekilde geliştirmesine yardımcı olabilen basit ve eğlenceli aktivitelerdir. Bu makalede en erken yaşta uygulayacağınız aktivite çeşitlerini göstermeye çalışacağız.
Sizler için çocuklarınızın zeka gelişimi için 15 tane oyun (02-05 yaş)
BİREBİR OYUNLAR;
1) YAPI İNŞA BLOKLARI Hiç gitmeyen, azalmayan yıllar geçtikçe gelişen en temel zeka gelişim egzersizidir. Gerisini çocuğunuzun hayal dünyasına bırakın. 2) YAP-BOZ
3) SÖZCÜK AVI Alfabe kartları, tahta bloklar veya mıknatıslar kullanarak kelimelerle blog kartlarını eşleştirmesini sağlayın. Çocuğunuzun oyunda kelime oluşturma kadar alfabeyi tanıma ve hafıza yeteneğini de arttırabilir.
4) ROL YAPMA OYUNU Öğretmen-öğretmen, doktor-hemşire veya y büyü yoldur. Bu oyun aynı zamanda çevreye daha y uyu olmada yardımcı olabilir.
5) EŞLEŞTİRME KARTLARI Akıllı kartlar olarak da bilinen ve piyasada çeşitleri bulunan eşleştirme kartları ile hafıza gelişimi, mukayese etme yeteneği gibi çeşitli zihinsel gelişim süreçlerine olumlu katkıda bulunmak mümkün. Misal her görselden 2 adet olacak şekilde toplam 8 adet kartı –ön yüzü görünmeyecek şekilde- masanın üzerine dizip birbiri ile aynı olanları eşleştirmesini isteyebilirsiniz. Çevirdiği bir görselin hemen ardından aynısını bulamadığında son 2 denemesini tekrar kapatmanız gerekmektedir. Birsonraki denemesinde başarılı olmak isteyen çocuk, açılan kartlardaki şekilleri aklında tutmaya başlayacaktır. Bu oyun hafıza gelişimi için sıklıkla kullanılan oyun yöntemlerinden biridir. Bununla birlikte diğer eşleri elinizde olan kartları çocuğunuza verebilir, sırasıyla tarif ettiğiniz kendi elindeki kartlar arasından tahmin ederek tarifinize uygun yanıtı size vermesini isteyebilirsiniz. Eşleştirme kartlarını bu şekilde kullandığınızda çocuğunuza tahminde bulunma ve mukayese yapma fırsatı sunmuş olursunuz..
6) LABİRENTLER Sola mı? Yoksa Sağa mı? Arkaya mı? Yoksa Düz mü? Labirentler çocuklar için büyük isabettir! Bir çok beceriye hitap eder ve ZEKA GELİŞTİRME aktiviteleri Labirent aktivitelerin içeren kitaplar veya oyunca problem çözme becersin geliştirmesi sayılabilir. Labirent çözmenin faydaları:
a) Görsel-Motor Beceri Geliştirme: Labirentler çocuğun tarama yapmasını gerektirir. Tarama ise okuma ve yazmada çok önemli bir beceridir.
b) İnce motor beceriler: çizgi çizebilme zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Sonuçta her şey iki nokta arasındaki çizgiden ibarettir.
c) Problem Çözme Yeteneği: Bir problem var mı ? Labirentler çözüm yolları aramayı sağlar. Çözüm için farklı yollar denemeyi ve çocuğun problem çözme yeteneğini geliştirir. Bu da çocuğun günlük hayatta çok ama çok işine yarayacaktır.
GRUP OYUNLARI; Birebir oyunlar çocuk ile aile arasında bağ kurabilmenin gereklerindendir. Grup oyunları ise çocuğa paylaşım duygusunu aşılar. Bu bağlamda çocuğunuzun grup oyunlarına yönlendirin ve paylaşmayı eğlenmeyi bu sayede de zekasını kullanmayı öğretin.
7) DEVE-CÜCE: Ebeveyn oyuncu “deve ve cüce” komutlarını verir. Deve komutuyla tüm çocuklar ayağa kalkar. Cüce komutuyla ise tüm çocuklar otururlar. Komutlarda şaşıran çocuk oyundan çıkar. Anne-baba komutları hızlandırarak çocukları şaşırtmaya çalışır. Sona kalan çocuk oyunu kazanır.
8) YAKAR TOP: Yakan top oyunu en az 4 kişi ile oynanır. Çocuklar iki guruba ayrılır. Yazı tura ile hangi gurubun önce ortaya geçeceği belirlenebilir. Diğer guruptan da iki vurucu seçilir. Vurucular topla ortadaki çocukları vurmaya çalışır,ortadaki çocuklarda toptan kaçmaya çalışır.
9) ELİMSENDE: Tekerleme ile bir ebe seçilir. Ebe belli olduğunda diğer çocuklar kaçmaya başlar, ebe seçilen çocuk gözüne kestirdiği arkadaşını kovalamaya başlar, şayet yakalayabilirse eliyle dokunarak elim sende der ve yeni ebeyi belirlemiş olur. Oyun çocuklar yorulana kadar devam edebilir.
10) SAKLAMBAÇ: Böyle eski bir oyunun belirli bir sebep için ortaya çıktığını kim bilebilirdi. Saklambaş simi gibi saklı faydalarla doludur. Saklanıp çocuğunuzdan sizi bulmasını istemelisiniz veya bunun tam tersini de yapabilirsiniz. Ne kadar çok kişi oynuyorsa, oyun o kadar daha iyi olur. Fiziksel egzersizden başka, oyun çocuğunuza hem saklanacak hem aranacak yeri düşünmesini sağlar. Problem çözme becerileri ve nesneleri erken yaşarda analiz etmeyi geliştirmesini sağlar.
11) MÜZİKLİ SAYILAR: Saymayı öğrenmede eğlenceli bir yol olan oyundur. (Beceri seviyesine göre ayarlanabilir.) Düz veya daire şeklinde nesnelerden rastgele müzik durduğunda bir tane sayı kartı çıkarılır., çocuğun doğru sayıları tanımasını öğrenmede etkilidir.
12) HEYKEL/DONMAK Bolca uyarı, teşvik sağlayan dünyada oynanan diğer klasik oyun Statue, “Don” olarak da bilinir. Müziğin arkada çaldığı, çocukların hareket edip ilerledikleri ve farklı bir hareket gösterdikleri basit, yatırım istemeyen bir oyundur. Müzik durduğunda, farklı pozisyonlarda hareketsiz durmalılar. İlk hareket eden oyundan çıkar. Bu oyun en iyi bir grupta oynanır. Oyunun artı bir puanı da herhangi bir yerde oynanabilir olması ve takım ruhu ve hayal gücünü geliştirmesidir.
13) YENİ DİLLER BİLİYOR MUSUNUZ? Çocuğunuz anadili haricinde 2 veya daha fazla dili biliyorsa, yazım ve gramer kurallarında daha iyidir. Çünkü dilin kurallarını hatırlama ve anlamayı kolaylaştıran kalıpları daha iyi anlayabilir. 6 yaşına kadar bir çocuk en iyi öğrenici ve gözlemcidir. O çevresinden heran bir şey öğrenmektedir. Farklı dillerle meşgul olması hayatı boyunca yeni şeyleri öğrenme yeteneklerini arttıracaktır. Dil beynin sağ ve sol alanlarını eşit olarak aktifleştirecek ve böyle çocuklar diğer çocuklardan daha iyi öğrenmeye ve kavrama gücüne sahip olacaktır. 5 yaşına kadar yabancı diller en iyi zeka geliştiricidirler.
14) SPORLAR Spor yaparken sabırdan, sosyal gelişmeye ve motor becerilerine kadar her şey gelişir. İşte bire bir veya grupla oynanabilen bazı oyunlar: Koşu Uzun Atlama Engel Atlama Mini Basketbol Yakala-Yakala Halat Çekme vb.
15) YARATICILIK ve İLETİŞİM Bu aktiviteler daha çok beceri arttırıcı gibiler, geleceğe açılan bir penceredirler. Doğuştan gelen yetenekleriyle bu aktiviteleri tanıştırarak veya eğilimleri üzerine inşa ederek çocuğunuzun potansiyelini açığa çıkarabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; Şarkı söyleme, dans etme, el yüz veya parmak boyama, müzikli enstrüman oyuncaklar gibi.
Yorumlar
Yorum Gönder