2 yaş sendromu olarak bilinen ve bebeklerin kendilerini tanıma dönemi olarak adlandırılan bu dönem birçok aileyi zor durumda bırakmaktadır. 2 yaş sendromu; ailelerin hazırlıklı olması gereken bir dönem olduğundan dolayı çocuğunuzun hırçın olması, agresif olması ya da söz dinlememesi sizin sinirlerinizi bozmaması gereken bir durumdur. Çünkü bu dönemde çocuklar aslında sizin davranışlarınızın bir kopyasını sergiler. Unutmayın ki Dünyadaki neredeyse çoğu şeyin yabancısı olan bebek, büyürken sizi bir kaydedici olarak görür yaptıklarınızı kaydeder ve sizin davranışlarınızı, tepkilerinizi ve hareketlerinizi doğru ya da yanlış olduğunu bilmeden tekrarlar. Bu dönemde annelerin en çok yakındıkları bebeklerinin itirazları, sizin için çok yıpratıcı bir durum olsada; bu itirazlar, başkaldırışlar size karşı değildir. Bunun en büyük nedeni ise kendi bağımsızlığını kazanmaya çalışmasıdır.
2 Yaş Sendromuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Anne ve babalar bu dönemde yani 2 yaş döneminde çocuğu ile kaliteli zaman gecırmek ve öfke nöbetlerini sakinleştirmek için öncelikle çocuğunun dilinden anlaması gerekir. Onların inatlaşma, tutturma hatta bağırıp vurma gibi davranışları karşısında nasıl davranacaklarını bilemelidir. Çünkü çocuk istediğini elde etmek için bazen kendini yerden yere atarak krize girecektir. Bu durumda sizler sakinliginizi koruyarak bu dönemin geçmesini ya da çocuğunuzun bu durumdan bir sonuç elde edemeyeceğini anlaması gerekecektir.
Genel olarak bakıldığında 2 yaş sendromunun belirtileri şu şekilde izlenmektedir.
- Genellikle 36 ay kadar devam edebilir.
- Devamlı olarak hayır kelimesini kullanırlar
- Bağırır çağırır eşyalarını yere fırlatır
- Anne ve babaya vurmaya başlar.
- Devamlı ağlayarak istediğini sahip olmak ister
- İstediği olmayınca kendini yerden yere atarak tepki verir.
- Huysuzluk yapar ve kendine vurabilir, saçlarını çekerek yaşıtlarına şiddet uygulayabilir.
2 Yaş Sendromumda Çocuğa Nasıl Davranılması Gerekir?
Çocuğa kesinlikle ve kesinlik şiddet darbe gösterilmemeli, ayrıca inatlaşılma yapılmamalıdır. Bu donemde sizin zor olsada oldukça kolay olan ilgisini dağıtma yöntemini tercih etmeniz gerekmektedir.
2-3 yaş çocuğun ilgisinin rahatlıkla başka bir yöne çekilen dönem olduğu icin bu durumda faydalanmanız gerekebilir. Bu yüzden çocuğunuza bu 2 yaş sendromu dönemi oyunca bağırıp kızmak yerine farklı yöntemler tercih edebilirsiniz. Örneğin parka gitmek, onunla oyun oynamal veya evinizde çocuğunuzla uygun etkinlikler yapabilirsiniz. Ağlayıp susmadığında "Yavrum seni bu şekilde anlamıyorum susarak konuşursan seni anlayabilirim" gibi telkin edici cümlelerden yararlanarak çocugunuzu incitmeden bu dönemi keyifle atlatın.
Yorumlar
Yorum Gönder