Ana içeriğe atla

ÇOCUKLARA HARÇLIK VERMEK DOĞRU MU?

Çocuğa harçlık vermek doğru mu


Doğru bir biçimde para kullanma öğretisi genellikle çocuklarda büyük yaşlarda gelişsede, aileleri tarafından küçük çocuklara öğretilmesi gereken alışkanlıktır. Çocukların para ile tanışması başlı başına yetişkinleri karar vermekte zorlayan bir konu olduğundan dolayı; ebeveynler çocuklarına harçlık verirken çocuklarını gözaltında bulundurarak sürekli takip etmelidirler. Harçlık çocuklara iyi bir davranış sergilediğinde verilen ödül olmadığı gibi; sorumluluk duygusunu iyice pekiştirmek, aşılamak ve aynı zamanda sorumluluğu öğretmede de iyi bir aracı olarak kullanılmalıdır.


Aileler harçlık vermeye genel anlamda çocuklara 7-8 yaşlarından sonra verilmeye başlanmalıdır. Çünkü küçük yaşlarda çocuğa verilen para iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Dolayısıyla çocuk para tanımı bilmediği için küçük yaşlarda yanlış yönlendirmelere girecek ve doğru bir biçimde kullanamayacktır. Bu gibi durumun önüne geçmek ve  fast food gibi alışkanlıklardan korumak için çocuk mutlaka gözetim altında olarak ve yaşı geldiğinde harçlık verilmelidir.

Verilen harçlık, çocuğun yaşıyla doğru orantılı bir şekilde arttırılmalıdır. Çünkü
çocuklarınıza gerektiğinden fazla harçlık verdiğinizde bu durum onlara mutluluk yerine mutsuzluk beraberinde doyumsuzluk verecektir.

Çocuğunuza gereğinden çok ve fazla olarak harçlık verdiğinizde  bu sizin çocuğunuz kadar çevresindeki arkadaşlarına da aynı oranda zarar verir. Çünkü okulda veya çevresinde geliri iyi olan ailelerin çocuklarına para verilmeme ya da az verilme durumu oluyorsa bu çocuklarınızın arkadaşlarından etkilenmesine neden olabilir. Sonuç olarak da bu durum memnuniyetsizlik, arkadaş ilişkilerinin  bozulmasına ve hayal kırıklığının yaşanmasına neden olabilecek davranışlardır.


Çocuğunuza yetersiz az harçlık vermek de fazla vermek kadar  doğru olmayan davranıştır. Arkadaşları ile kendisini karşılaştırıp hayal kırıklığına uğramalarına ve kendisine olan güvenlerinin kaybolmasına neden olur. Aileler olarak tek yapmanız gereken çocuğunuzun sınıfına ve gereksinimlerine göre araştırarak harçlık vermektir.

Verilecek olan harçlığın ne kadar olacağına aileler ve çocuk karar vermelidir. Harçlık miktarı gözden geçirildikten sonra çocuğunuz harçlık miktarını yetersiz görünüyorsa ona anlayışlı bir biçimde bütçenizin bu kadar olduğunu ve daha fazlasını veremeyeceğinizi  uygun dille anlatabilirsiniz.

Harçlığın temel amacı, çocuğunuzun sahiplenme ve sorumluluk duygularınin daha da gelişmesi ayrıca kendine olan güvenininde  iyileşmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda tutumlu olma kavramını, kendisinin gerekli ihtiyaçlarını karşılamayı ve sahip olduklarının değerini anlamasını sağlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y