Ana içeriğe atla

Kayıtlar

TAVUK SULU ŞEHRİYE ÇORBASI NASIL YAPILIR?

  Kış aylarının en seçilen şifalı çorbalarından biri olarak tercih edilen çocukların favori çorbasının tarifine geldi sıra... Biz büyüklerde bu çorbayı sevmiyor değiliz hani... Fazla sözü uzatmadan tarife geçelim bakalım; 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 yemek kaşığı un 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağından 1 parmak eksik tel şehriye 6 su bardağı tavuk suyu 100 gr kadar haşlanmış tavuk göğsü Yaptığımız her yemek ocak başında yaptığımız gibi bu çorbamızda da öncelikle sıvıyağımıza tenceremize alıyoruz. Unumuzuda ekleyerek bir iki dakika kavuruyoruz. Ardından şehriye ve tuzumuzuda ekleyip bir iki dakika da böyle kavuruyoruz. İsteyen arpa şehriyede kullanabilir. Un ve şehriyenin rengini döndürmeden tavuk suyumuzu ilave ediyoruz. Yavaş ve karıştırarak suyu dökelim ki un ve şehriyenin topaklanmasını ve dibe yapışmasını engellemiş olalım. Haşlanmış olan tavukları ister diderek ister küçük şekilde küp küp doğrayarak çorbamıza ekleyelim. 25 -30 dakika kaynamaya başlayan...

BEŞAMEL SOSLU FIRINDA KARNABAHAR NASIL YAPILIR?

     Bugünün tarifi karnabahar olsun mu? Bana karnabaharı sevdiren bir tarif... hatırlıyorum annem karnabahar yaptığında sofradan aceleyle kaçan ben karnabahar hayrani oldum.  Karnabaharı sevmeyenler ilaki çok fazladır. Ancak bu sebzenin de faydalarından yararlanmak istiyorsanız bu tarifle karnabahar yemeye başlayabilirsiz. Karnabaharı sevilmemesinin ilk sebebi pişirme esnasındaki kokusu olsa gerek. Ama bu tarifte bunun bir püf noktasıda vereceğim. Öyleyse gelsin malzeme listemiz..... 1 tane karnabahar Kaşar peyniri Beşamel sos için; 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sıvı yağ 1,5 yemek kaşığı un 1,5 su bardağı süt Tuz Karabiber Malzeme listemizi öğrendiğimize göre başlayalım mı yapım aşamasına... İlk önce sebzemizi küçük parçalar haline getirerek yıkayalım. Artından bir tencereye alarak biraz tuz ilave ederek haşlayalım. Gelelim püf noktasına karnabaharın kokmasını önlemek için bu aşamada haşlama suyuna yarim çay bardağı kadar süt eklerseniz karnabah...

AÇ TIRTIL

           Bu akşam sizlere minik kuşlarımın kitaplara olan sevgilerinden bahsetmek istiyorum. Hikayeler dinlemeyi, kitapların resimlerini incelemeyi çok severler. Açıkçası biz yatarken okumuyoruz kitaplarımızı 😊 ama sürekli bir kitap okuma olayımız var. Kıtabı okuduğumuz sıra her sayfayı inceliyoruz. Hangi sayfa da nelerden bahsettiği ne anlattığı.... Gerçi biz kitap okurken soru cevap olayını yapamıyoruz. Ama hangi sayfada nelerden bahsedildiğini biliyoruz 😊 buda iyi birşey olsa gerek....          Oğlum ve kızım daha küçükler ve bu yaşlarda kitap okuma alışkanlıklarını geliştirmeye çalışıyorum. Eminim ki sizler de aynı şekilde çocuklarımız okusunlar hayal dünyaları, kelime havuzları gelişsin istiyorsunuzdur. Öyleyse diyorum ki kitap okumak kitap okumak herşeyin başında kitap okumak. Dikkatlerini toparlamak olsun zekalarını geliştirmek olsun herşey zincirleme olarak gidiyor ve bütün bu davranışları kitap okuyarak geliştirebiliri...

AĞLAYAN PASTA NASIL YAPILIR?

Çikolatalı lezzetlerden vazgeçmek istemeyenler. Çikolata krizine girenler bu lezzetli tarifim tam size göre....Günlerinizde,beş çaylarınızda, özel anlarınızda ikram etmek isteyeceğiniz güzel lezzetli bir tarif vermek istiyorum. Tadına doyamıyacaksınız ve tarif defterinizin favori kısmında bulunduracaksınız. Öyle ki Misafirleriniz bu tarifi sizden almak isteyecek. Çok pratik bir ve basit bir tarif yapmaktan zevk alacağınız  Işte lezzetli pastamız AĞLAYAN PASTA... 4 tane yumurta  1su bardağı tozşeker  1çay bardağı süt 1çay bardağı sıvıyağ  1paket vanilya  2 paket kabartma tozu  3yemek kaşığı kakao  1su bardağı un  Keki ıslatmak için 2 su bardağı süt  Üzeri için  1paket krem şanti  1paket çikolata sosu Yumurtaları bir kabın içerisine kırıp iyice çırpıyoruz. Ardından şekeri ilave edip biraz daha çırptıktan sonra süt, sıvıyağ, vanilya, kabartma tozunu unu ve kakaoyu da ilave edip karıştırıyoruz. Kekimizin kıvamı normal yaptı...

TAM ÖLÇÜLÜ UN HELVASI NASIL YAPILIR?

2 su bardağı un 1 su bardağı sıvıyağ Şerbeti; 2,5 su bardağı su 1,5 su bardağı şeker Yapılışı; Tarife ilk olarak şerbetimizin yapımıyla başlayalım. Şerbetimiz için olan malzemelerimizi tencereye aldıktan sonra orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Diğer tarafta da başka bir tavaya unu ve sıvıyağı alarak kısık ateşte kavurmaya başlıyoruz. Sık sık karıştırıyoruz ki unun heryeri eşit bir şekilde kavrulsun ve rengi dönünceye kadar karıştırıyoruz. Öbür yanda bir taşım kaynayan şerbetimizin altını söndürüyoruz ve kavrulan unumuzun üzerine yavaşça döküyoruz. Şerbetimizi dökerken hızlıcada karıştırıyoruz ki kavrulan unumuzda topaklanmalar olmasın. Tahta kaşığımızın arkasıyla unu bastırarak şerbetimizi iyice çekmesini sağlıyoruz. Şerbetini çeken helvamızın kapağını kapatalım birkaç dakika dinlensin. O sırada sizde servis yapacağınız tabakları ayarlayınız. Ben servis ederken kaseyi biraz yağlayıp helvayı kasemize bastırarak doldurdum ve yayvan bir tabağa ters çevirip üzerine hindistan cevizi...

HAVUÇLU VE TARÇINLI KEK NASIL YAPILIR?

4 tane yumurta 1,5 su bardağı şeker 1 su bardağı süt 1 su bardağından biraz az sıvıyağ 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 1 yemek kaşığı tarçın 2 tane küçük havuç 2,5 su bardağı un Yumurtalarımızı derin bir kaba alıyoruz ve mümkün olduğunca çırpıyoruz. Şekerimizi ekliyoruz. Bir sürede bu şekil çırptıktan sonra sütü sıvıyağı eklerek ufak bir karıştırma yapıyoruz. Bundan sonra sırasıyla kabartma tozu, vanilya, tarçın ve rendenin ince kısmında geçirdiğimiz havuçları da ekliyoruz. Son olarak unu da ilave ettikten sonra bütün malzemeyi özleştiriyoruz. Kıvamını alan kek hamurumuzu yağlayıp unladığımız kabımıza aldıktan sonra 170 derece ısınmış fırınımızda 35 dakika kadar bırakıyoruz. Içini çektiğinden emin olduktan sonra fırınımızından çıkarıyoruz. Çayın yanında güzel bir ikramlık.... Ufak bir fikir de vermek gerekirse ben kimi zaman tarçın yerine zencefil de ilave ediyorum. Isterseniz tarçın ve zencefil ikiside katılabilir. Şimdiden kolay gelsin afiyetler olsun....😊

BU KIŞ KİMSE ÜŞÜMEYECEK

  Yapı kredi yayınları tarafından minik yavrularınızda ulaştırılan  Bu Kış Kimse ÜŞümeyecek  isimli harika kitaptan bahsetmek istiyorum. Kitabın baştan sonra tüm evresinde imzası bulunan Feridun Oral resim tasarımlarıyla olsun; harika, sade ve içten anlatımıyla olsun bizleri kitabına ve kendine hayran bıraktırmıştır. Feridun Oral, bu eserinde çocuklarımıza en anlaşılır bir dille yardımlaşmanın ve paylaşmanın önemli anlatmaktadır. Hikaye kışın soğuk günlerini yuvasında sıcak geçirmek isteyen farenin yakacak birşeyler toplamak istemesiyle başlar. Fare o kadar çok yakacak toplar ancak gücü yetmez ve ormandaki arkadaşlarından sırasıyla yardım ister. "Birlikten kuvvet doğar." deriz ya işte bu söz bu kadar güzel anlatılamazdı heral de...Biz büyüklerin bile böyle sıcak içten hikayeleri okumalarında fayda var bence... Günümüzde unutulan duyguları bencillikleri, duyarsızlığı kenara bırakıp yardımlaşmayla birlik olarak şu hayatta ki herşeyin paylaşılarak mutluluğa erişileceğin...