Bugünün tarifi karnabahar olsun mu? Bana karnabaharı sevdiren bir tarif... hatırlıyorum annem karnabahar yaptığında sofradan aceleyle kaçan ben karnabahar hayrani oldum. Karnabaharı sevmeyenler ilaki çok fazladır.Ancak bu sebzenin de faydalarından yararlanmak istiyorsanız bu tarifle karnabahar yemeye başlayabilirsiz. Karnabaharı sevilmemesinin ilk sebebi pişirme esnasındaki kokusu olsa gerek. Ama bu tarifte bunun bir püf noktasıda vereceğim. Öyleyse gelsin malzeme listemiz.....
1 tane karnabahar
Kaşar peyniri
Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Malzeme listemizi öğrendiğimize göre başlayalım mı yapım aşamasına... İlk önce sebzemizi küçük parçalar haline getirerek yıkayalım. Artından bir tencereye alarak biraz tuz ilave ederek haşlayalım. Gelelim püf noktasına karnabaharın kokmasını önlemek için bu aşamada haşlama suyuna yarim çay bardağı kadar süt eklerseniz karnabaharın kokusu olmayacaktır. Karnabahar haşlanmaya dursun biz bu sırada beşamel sosunu yapalım.
Beşamel sosunun yapımı ise; tereyağı ile sıvı yağını küçük bir tencereye alarak eritmeye başlayalım. Tereyağımız ile sıvıyağ yeterli ısıya geldiği vakit unu tenceremize ekleyelim ve kavrulmasını sağlayalım. Kokusunu almaya başladıysak unumuz kavrulma kıvamını almıştır o vakit 1,5 su bardağı olan sütü una yedirerek yavaş yavaş ekliyoruz. Topaklanmasını istemediğimiz için çırpıcıdan yardım alabilirsiniz. Tuzu ve karabiberi de ekleyerek kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Bir Kaç dakika kaynayan sos kıvamını alacaktır. Kıvamını aldırdığımız sosumuzu ocaktan alıyoruz.
Haşladığımız karnabaharı süzüyoruz ve yağladığımız fırın tepsimize karnabaharları yayıyoruz. Karnabaharın üzerine hazırladığımız beşamel sosumuzu döküyoruz. Beşamel sosla karnabahar buluştuktan sonra üzerine bir güzel kaşar peynirimizi rendeliyoruz ve 180 derecelik ısınmış olan fırına sürüyoruz. Yemeğimizin üzeri kızarana kadar bekliyoruz. Kısadan yemeği fırından alarak servisi hazır ediyoruz. Afiyet olsun....
Yorumlar
Yorum Gönder