Ana içeriğe atla

BEŞAMEL SOSLU FIRINDA KARNABAHAR NASIL YAPILIR?

   

Başemal soslu karnabahar

Bugünün tarifi karnabahar olsun mu? Bana karnabaharı sevdiren bir tarif... hatırlıyorum annem karnabahar yaptığında sofradan aceleyle kaçan ben karnabahar hayrani oldum.  Karnabaharı sevmeyenler ilaki çok fazladır.
Ancak bu sebzenin de faydalarından yararlanmak istiyorsanız bu tarifle karnabahar yemeye başlayabilirsiz. Karnabaharı sevilmemesinin ilk sebebi pişirme esnasındaki kokusu olsa gerek. Ama bu tarifte bunun bir püf noktasıda vereceğim. Öyleyse gelsin malzeme listemiz.....

1 tane karnabahar
Kaşar peyniri

Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber


Malzeme listemizi öğrendiğimize göre başlayalım mı yapım aşamasına... İlk önce sebzemizi küçük parçalar haline getirerek yıkayalım. Artından bir tencereye alarak biraz tuz ilave ederek haşlayalım. Gelelim püf noktasına karnabaharın kokmasını önlemek için bu aşamada haşlama suyuna yarim çay bardağı kadar süt eklerseniz karnabaharın kokusu olmayacaktır. Karnabahar haşlanmaya dursun biz bu sırada beşamel sosunu yapalım.

Beşamel sos

Beşamel sosunun yapımı ise; tereyağı ile sıvı yağını küçük bir tencereye alarak eritmeye başlayalım. Tereyağımız ile sıvıyağ yeterli ısıya geldiği vakit unu tenceremize ekleyelim ve kavrulmasını sağlayalım. Kokusunu almaya başladıysak unumuz kavrulma kıvamını almıştır o vakit 1,5 su bardağı olan sütü una yedirerek yavaş yavaş ekliyoruz. Topaklanmasını istemediğimiz için çırpıcıdan yardım alabilirsiniz. Tuzu ve karabiberi de ekleyerek kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Bir Kaç dakika kaynayan sos kıvamını alacaktır. Kıvamını aldırdığımız sosumuzu ocaktan alıyoruz.

Beşamel soslu fırında karnabahar

Haşladığımız karnabaharı süzüyoruz ve yağladığımız  fırın tepsimize karnabaharları yayıyoruz. Karnabaharın üzerine hazırladığımız beşamel sosumuzu döküyoruz. Beşamel sosla karnabahar buluştuktan sonra üzerine bir güzel kaşar peynirimizi rendeliyoruz ve 180 derecelik ısınmış olan fırına sürüyoruz. Yemeğimizin üzeri kızarana kadar bekliyoruz.  Kısadan yemeği fırından alarak servisi hazır ediyoruz. Afiyet olsun....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y