Ramazan geldi hoşgeldi ruhumuza şifa olduğu kadar bedenimize de şifa... Koca sene yediklerimiz içtiklerimiz sonunda ramazanın gelmesiyle oruç tutarak bedenimiz artık dinlenmeye geçiyor. Ramazanın ilk günlerinde vücut açlığın etkisiyle bir takım uyarılarda bulunuyor. Bunlar büyük tepkiler değil aslında açlığın etkisiyle halsizlik, başağrısı ve sinirsel gerginlikler yaşanabilir. Bunları biraz daha aza indirgemek için sahur vaktinde yediğimiz içtiklerimize biraz daha dikkat etmekte fayda vardır. Burda bizi gün içerisinde tok tutacak hazımsızlık yapmayacak yiyecekler olmalıdır. Ayriyetten günlük besin alma durumumuz az olduğu için vitamin ve minerallerimiz eksileceğinden bunu dengede tutacak besinler almaya dikkat etmeliyiz. Kesinlikle yapılmaması gereken tek şey sahuru atlamamak.
Dikkat edeceğimiz besinlerde sırasıyla kahvaltılarımızda eksik etmediğimiz yumurta, zeytin ve peyniri sahurda da eksik etmeden tüketmeye devam etmemiz gereken besinlerden bir kaçıdır. Zeytin sindirim sistemimize etki ederken peynir de kalsiyum ve protein almamızı sağlayacaktır.
Sahurda mevsim meyvelerinden de tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacını meyve tüketerek giderebiliriz. Doğal lif ve vitamin deposu olan meyveler hem vitamin oranımız dengede tutar hem de bizi gün içerisinde tok durmamazı sağlar.
Vücut direncimizi artırmak içinde kuruyemiş çok güzel bir tercih olacaktır.
Vücudumuzun tok durmasını sağlamak için baharatlardan da faydalanabiliriz. Baharatlarında başında gelen ise tarçın... Tarçın bizim kan şekerimizi dengeleyeceği için halsizlik gibi bir sorun yaşanmayacaktır.
Bir diğer baharatımızda çörekotu... Salata ve yoğurdumuza katarak tükettiğimizde bizi tok tutacaktır. Mide sıkıntıları yaşamaktan da kurtulacağımız bir çözüm olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder