Ana içeriğe atla

PRATİK ÇİĞ KÖFTE (robotta) NASIL YAPILIR?


 

Çiğ köfte seviyesinin yoktur kanımca.... Biz ailecek çok severiz. Biraz yoğun biriyim o yüzden de kolaylıktan da yanayım. Uzun süre yoğurmak benlik değil o yüzden robotta çabuk bir şekilde yapacağımız bir tarif. Ayrıca bu tarifte köftemize ılık su girdiği için bulgurlar daha çabuk özdeşleşiyor ve daha iyi şiştiği için mideyi rahatsız etmiyor. Merak etmeyen dışardan aldığımız çiğ köfteleri aratmıyor kesinlikle emin olabilirsiniz. O yüzden de  favorim oldu diyebilirim. Daha fazla sözü uzatmayalım da tarife geçelim değil mi?....

2 su bardağı köftelik ince bulgur

1 su bardağı ılık su

2 adet soğan

1 baş sarımsak ( ayıklanmış )

1 adet domates

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yarım demet maydanoz


Baharatlar için;

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı isot

1 yemek kaşığı pulbiber

1 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı nar ekşisi


Haydi malzemelerimiz hazırsa başlayalım mı?İlk önce soğan ve sarımsakları temizliyoruz. İlk önce soğanı rendeliyorum ki suyunu süzebileyim.


Soğanı rendeleyip suyunu aldıktan sonra robota atıyorum. Peşine kabuğunu soyduğum domatesleri ekliyorum. Üzerine salçaları ilave edip bir iki tur robotu çalıştırıyorum. 


Robota köftelik bulguruda ilave edip birazcıkcıkta bulgur içerisinde çeviriyorum. İlk başta suyun yarısını ekleyip öyle çalıştırıyorum. Bir süre bu şekilde robotu çalıştırdıktan sonra robotun kapağını açıp kenarlarını altını üstünü karıştırıp kapağı kapatıp tekrardan robotu çalıştırdım. Sonra kalan suyu ekleyip tekrardan robotun kapağını kapatıp çalıştırıyorum. Biraz böyle çalıştırdıkları sonra robotu tekrardan durdurup içindekileri kaşıkla alt üst yapıyorum. Bu aşamada biraz zeytinyağımızdan da ekleyelim birazını bırakalım onuda en son yoğururken dökelim. Son kez tekrardan kapağı kapatıp tekrar robotu çalıştırıyorum. Bir kaç tur yine döndükten sonra iyice özdeşleşip bütünleşince robotu kapatıyorum ve bu şekilde bir 15 dakika kadar dinlenmeye bırakıyorum. Bu sırada bizde maydanozlarımızı ince olacak bir şekilde doğrayalım. Baharatları hazırmayı unutmayalım. 


Çiğ köftemiz dinlendikten sonra geniş yoğurma kabına alınız. Tırtıklı tepsiniz varsa ona da alabilirsiniz. Sonra baharatları ve nar ekşisinide ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Özdeşleşen kadar arada elimizi ıslatarak yoğuralım.

Son olarak incecik kıydığımız maydanoz ve bıraktığımız yağın kalanında ekleyip biraz daha yoğuruyoruz. En sonunda elimizi bi iki sefer dahaıslatıp iyice özleştirmek için yoğurup bırakıyoruz. Artık çiğ köfteleri sıkıp tabağımıza servis için hazır edebiliriz. Limon dilimlerini de yanına ekleyerek servisimizi tamamlıyoruz. Şimdiden yapıcak olanlara afiyet olsun kolay gelsin 💐💐💐



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y