Ana içeriğe atla

Baklava Nasıl Yapılır?

 

Baklava nasıl yapılır

Baklava yapmaktan çekinenler  için bu tarif tam sizlik kesinlikle denemelisiniz. Bu tarifle baklavanızı açtıktan sonra daha önce neden yapmadım diye pişmanlık yaşayabilirsiniz. Benden söylemesi 😊

Annemle her bayram öncesi birlikte açardık biz baklavaları nasıl telaşe nasıl heyecan... Eski bayramların tadı ne kadar kaldı sizlerde bilmiyorum da ben o çocukluğumun bayramlarını çok özlüyorum. Bu baklavaylada bir nebze o günleri hatırlamak güzel oluyor. O yüzden ne diyoruz Baklava yapmaktan vazgeçmiyoruz. Zaten ne tarifimiz çok zor değil ve tam bir tepsi olduğu içinde uğraştırıcı da değil. Hadi gelin baklavamızı yapmaya başlayalım mı?

   


  Hamurumuz İçin malzemelerimiz;

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet yumurta

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı su

1 yemek kaşığı sirke

Çay kaşığının ucu ile tuz

5 su bardağı un

İçi İçin;

Cevizleri robottan geçirdim. 

Açmak İçin;

Nişasta (buğday ya da mısır nişastası kullanabilirsiniz)

Üzeri İçin;

200 gram tereyağı

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti İçin;

4 su bardağı şeker

4,5 su bardağı su

Birkaç damla limon suyu

Malzeme listemizi hazırladığımıza göre gelelim hamurumuzu hazırlamaya... İlk önce oda sıcaklığında yumuşattığımız tereyağımızı, suyu sütü, sıvıyağı, yumurta ve sirkemizi kabımıza alıp çırpalım. Tuzu ve unumuzuda karışımımıza yavaş yavaş ekleyerek güzelce yoğuralım. Yoğurmuş olduğumuz hamurumuz ne çok yumuşak ne de çok sert bir olmaması gerekmektedir.


Hamurumuzu elinizden geldiğince eşit bezelere bölüyoruz. Bezelerimiz ceviz büyüklüğünde olup tam 21 adet çıkarttım. Hazırladığımız bezeleri bir tepsiye dizip üstünü streçle kapatalım ve dinlemeye bırakalım.

Dinlendirdiğimiz bezelerimizi alıp artık açmaya başlayabiliriz. 

Yufkalarımı ben üç kat şeklinde yapacağım için üç bezeyi nişasta ile merdane yardımıyla  ufak yuvarlaklar açıyorum. 




 Açtığım bu küçük yuvarlakları üst üste koymadan önce aralarına nişasta serpip 3 yufkayı da kat kat yerleştirip öyle açmaya başlıyorum. Yalnız yufkalarımızı büyütüp incelttikçe nişasta kullanmamaya dikkat ediyorum ve yufkamı ne kadar ince açabilirsem o kadar ince açıyorum. 

 

Açtığım yufkamın üzerine robottan geçirdiğim cevizleri serpiyorum ve yufkamı ikiye bölüyorum. Robottan geçirdiğimiz cevizleri biraz ince geçirdim çünkü yufkaları oklavaya sararken yufkalaramızı yırtabilir. İkiye böldüğüm yufkamı ince oklavama sarıp biraz büzdürüyorum. Ardından tepsiye yerleştiriyorum. Diğer yarısını da aynı şekilde oklavama sarıp büzüyorum ve tepsime yerleştiriyorum. Yaptığım tüm bezeleri aynı işlemden geçirip tepsimi tamamlıyorum.

Ben tepsiye şekilde göründüğü gibi uzun şeritler halinde dizdim. (Sizler isterseniz küçük halkalar şeklinde yerleştirip üstüne kızardıktan sonra antip fıstığı serpe bilirsiniz. )
Tepsimizi tamamladıktan sonra tereyağı ve sıvıyağı karışımını bir tavada erittim. Tereyağı yerine margarinde kullanabilirsiniz. Erittiğim yağımın tamamını baklavamın üzerine gezdirdim. Daha sonra 170 derece ısıtmış olduğumuz fırınımda baklavamı pişirmeye bırakıyorum. 1 saat gibi bir süre de pişecektir lakin siz kontrol etmeyi bırakmayın. Baklavamın altı ve üstü kızardıktan sonra fırınımı kapatıyorum. 

Baklavam fırında pişe dursun ben şerbeti yapmaya durayım. Şeker, su ve limon suyunu bir tencereye alıp biraz karıştırıyorum ve kaynamaya bırakıyorum. Bir 15 dakika kadar kaynatım. Ne çok koyu kıvamlı ne de çok sıvı bir şerbet olmasın. Baklavam kızardıktan sonra fırından çıkarıp baklavamın üzerine şerbetimi gezdirdim. Her şerbetim ve baklavam ikisi de sıcak iken buluşturdum. Hamurlaşma vs olmadı. Aksine çıtır çıtır bir baklava oldu. Ben baklavamı her sene bu tarifimle yapıyorum. Çokta beğeni aldığım bir tatlım sizlerede tavsiye ederim. Tatlım şerbetini çekti ve soğuduktan sonra servis ettim. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun...






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y