Baklava yapmaktan çekinenler için bu tarif tam sizlik kesinlikle denemelisiniz. Bu tarifle baklavanızı açtıktan sonra daha önce neden yapmadım diye pişmanlık yaşayabilirsiniz. Benden söylemesi 😊
Annemle her bayram öncesi birlikte açardık biz baklavaları nasıl telaşe nasıl heyecan... Eski bayramların tadı ne kadar kaldı sizlerde bilmiyorum da ben o çocukluğumun bayramlarını çok özlüyorum. Bu baklavaylada bir nebze o günleri hatırlamak güzel oluyor. O yüzden ne diyoruz Baklava yapmaktan vazgeçmiyoruz. Zaten ne tarifimiz çok zor değil ve tam bir tepsi olduğu içinde uğraştırıcı da değil. Hadi gelin baklavamızı yapmaya başlayalım mı?
Hamurumuz İçin malzemelerimiz;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
Çay kaşığının ucu ile tuz
5 su bardağı un
İçi İçin;
Cevizleri robottan geçirdim.
Açmak İçin;
Nişasta (buğday ya da mısır nişastası kullanabilirsiniz)
Üzeri İçin;
200 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti İçin;
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Malzeme listemizi hazırladığımıza göre gelelim hamurumuzu hazırlamaya... İlk önce oda sıcaklığında yumuşattığımız tereyağımızı, suyu sütü, sıvıyağı, yumurta ve sirkemizi kabımıza alıp çırpalım. Tuzu ve unumuzuda karışımımıza yavaş yavaş ekleyerek güzelce yoğuralım. Yoğurmuş olduğumuz hamurumuz ne çok yumuşak ne de çok sert bir olmaması gerekmektedir.
Hamurumuzu elinizden geldiğince eşit bezelere bölüyoruz. Bezelerimiz ceviz büyüklüğünde olup tam 21 adet çıkarttım. Hazırladığımız bezeleri bir tepsiye dizip üstünü streçle kapatalım ve dinlemeye bırakalım.
Dinlendirdiğimiz bezelerimizi alıp artık açmaya başlayabiliriz.
Yufkalarımı ben üç kat şeklinde yapacağım için üç bezeyi nişasta ile merdane yardımıyla ufak yuvarlaklar açıyorum.
Açtığım bu küçük yuvarlakları üst üste koymadan önce aralarına nişasta serpip 3 yufkayı da kat kat yerleştirip öyle açmaya başlıyorum. Yalnız yufkalarımızı büyütüp incelttikçe nişasta kullanmamaya dikkat ediyorum ve yufkamı ne kadar ince açabilirsem o kadar ince açıyorum.
Açtığım yufkamın üzerine robottan geçirdiğim cevizleri serpiyorum ve yufkamı ikiye bölüyorum. Robottan geçirdiğimiz cevizleri biraz ince geçirdim çünkü yufkaları oklavaya sararken yufkalaramızı yırtabilir. İkiye böldüğüm yufkamı ince oklavama sarıp biraz büzdürüyorum. Ardından tepsiye yerleştiriyorum. Diğer yarısını da aynı şekilde oklavama sarıp büzüyorum ve tepsime yerleştiriyorum. Yaptığım tüm bezeleri aynı işlemden geçirip tepsimi tamamlıyorum.
Ben tepsiye şekilde göründüğü gibi uzun şeritler halinde dizdim. (Sizler isterseniz küçük halkalar şeklinde yerleştirip üstüne kızardıktan sonra antip fıstığı serpe bilirsiniz. )
Yorumlar
Yorum Gönder