Ana içeriğe atla

Magnezyum eksikliği neden görülür?


İnsan vücudunda bilinen birtakım katmanlar hücreler mineraller vardır. Insandaki bu minerallerden bazıları hayati önem taşımaktadır. Bu minerallerden biriside magnezyumdur(mg). Yapılan araştırmalar sonucunda magnezyum hücreler arasında vi hücreler içinde ki iletişimin önemli yapı taşlarından biridir.

Vücudumuz için çok önemli olan bu elementi vücudumuz besinler aracılığıyla üretebilmektedir.

Yetişkin bir bireyde 24 gram magnezyum bulunması gerekir. Besinler aracılığıyla vücudumuz ürettiği için magnezyum içerikler besinler tüketilmelidir.

Vücudumuz için bu kadar önemli olan Magnezyum hangi besinlerde bulunur?

1) Kabak Çekirdeği

Magnezyum bakımından zengin olan kabak çekirdeği günlük ihtiyacın %40 oranını sadece bir avuç kabak çekirdeğiyle karşılayabilirsiniz. Kabak çekirdeği sadece magnezyum yönünden değil diğer mineral ve vitaminler açısındanda çok zengin doğal bir antioksidan diyebiliriz.

2) Tam Tahıllı Gıdalar

Yulaf, karabuğday, kinoa magnezyum içeren tam tahıllı gıdalardandır. Tahıllı gıdaları çoğunlukla magnezyum dışında B vitaminleri, selenyum ve lif bakımından oldukça zengindir. 

3) Bitter Çikolata

Lezzetli ve çok sevilen bir yiyecek olan bitter çikolata da magnezyum içermesiylebirlikte demir, bakır ve bağırsak bakterilerine besin olan prebiyotik lif bulunmasından dolayı genel sağlık durumunuzu  desteklemekte yardımcı olacaktır.

4) Kuru Baklagiller

Kuru baklagiller, magnezyum açısından en zengin olan besin grubudur. Potasyum, demir, protein ve lif içeriğiyle de çok zengindir.

Magnezyumun faydaları

Metabolizmaya bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Temel faaliyetini kan ve kas sistemlerinde gerçekleştirir. Protein sentezi, kasların güçlenmesi ve enzim sistemi aktivitesinde ayrıca hücrelerin yenilenmesinde ve yenilenen bu hücrelerin büyümesinde büyük rol üstlenir.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Vücudumuzda bulunan hormonların tiroid, östrojen, testosteron, insülin gibi hormonların sinir hücrelerimiz arasındaki iletişimi sağlar. Bu döngü arasında ki hücrelerle olan bağı kontrol eder. 

Vücudumuzun kalsiyum ve potasyumun işlevini artırarak vücudumuzda uzun süre tutulmasını sağlar.

Hücrelerimizi nikel, civa, kurşun gibi zararlı elementlere karşı korur. 

Vücudumuza aldığımız magnezyum bağırsaklardan emilerek girer, böbreklerden de atılır. 

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık

Bulantı

Kusma

Yorgunluk ve Halsizlik

Şiddetli magnezyum eksikliğinde görülen belirtiler;

Kas zayıflığı ve krampları

Sinir sistemi sorunları

Fibromiyalji

Uyuşma

Uyku problemleri

Dikkatte azalma

Zihinsel bulanıklık 

Migren ve Baş Ağrıları

görülebilir.

Magnezyum eksikliğinin görülme Nedenleri nedir?

Besinlerin işlemden geçmesi özellikle fazla pişirilen yiyeceklerde magnezyum oranı düşmektedir.

Yumuşak içimli işlemden geçen insanların üretiminden geçen sular magnezyum açısından çok fakirdir.

Fazla terleyen ve çok ilaç tüketen insanlarda magnezyum atılımı daha fazla olduğu için magnezyum azalması vücutta görülebilir.

Zengin magnezyum içerikli gıdaları az miktarda tüketiyorsak magnezyum sorunları yaşayabiliriz.

Un ve şeker içeren ürünler yerine daha çok meyve, balık ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstererek magnezyum alımını arttırabilirsiniz.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y