Diyet yapmak sabır, istek ve kararlılık istemektedir. Kilolarınız vücudunuza yerleşmiş olabilir kilo vermeye zorlanıyorum diye düşüncelerede kapılabilirsiniz... Fakat siz kararlı ve istekli olursanız kilolarınızı yavaş yavaş vermeye başlayacaksınız. Kesinlikle ümidinizi yitirmeyin. Yalnız diyete başlarken iyi araştırmalı, alanında uzmanlar kişilerden yardım alınmalıdır. Lakin uzmana gitmeye imkânsız yok ve de çok az fazlalıklarınız varsa bazı kurallara uyarakda kilo verilebilir. Bu kurallara uyulursa uyguladığınız diyet muhakkak etkisini gösterecektir.
1) Diyetisyene başvurulmalıdır.
Diyete başlamadan önce muhakkak bir diyetisyenden yardım alınmalıdır. Çünkü diyetisyenle oluşturulan program kişinin yaşam düzeni ve aktivitelerine en uygun, sağlık sorunlarının yaşanmaması için en uygun listeyi oluşturmaya etkin olacaktır. Açık olmak gerekirse diyet kişiye özeldir çünkü beslenme kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Misal kimi yiyecekler kişiye fayda sağlarken kimi yiyecekler sıkıntıya sokabilmektedir. Diyetisyenler sayesinde bu sorun ortadan kaldırılarak daha güvenilir kişiye özel bir program oluşturulur.
Şok diyetler denilen " bir günde şu kadar kilo verilen", "bir haftada filan kilo verilen" vücudun çalışma düzenini alt üst edecek diyet listelerinden uzak durulmalıdır. En sağlıklı ve kalıcı kilo verdiren diyet yavaş verilen kilolardır. Hızlı verilen kilolar hem kalıcı değil hemde sağlıksız bir durumdur.
3) Su tüketimi unutulmamalıdır.
Vücudun büyük oranda suya ihtiyacı vardır. Yeterli oranda su tüketimi sağlandığında vücutta toksinler atılır ve vücutta ödem oluşmasına engellenir. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için yeterli oranda su tüketilmelidir. Bu olan ilk günlerde 1.5- 2 litre olabilir. Fakat en doğru oran kişinin kilosu, cinsiyet, yaş ve günlük hareket durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Tekrar söyleme gerekirse suyun yeterli olarak tüketilmemesi halinde sindirim sistemi yavaşlar ve susuz kalan vücut ödem yapar.
4) Doğru diyet aç bırakmaz.
Sağlıklı diyet öğün atlatmadan ve aç kalmadan yapılan diyettir. Daha açık olmak gerekirse misal "az yersem daha fazla ve hızlı kilo veririm" diyerek öğün atlatmak aslında sizin tamamen yaşam düzeninizi olumsuz etkiler. Bu durum birincisi bünyenizin yıpranıp bağışıklık sisteminizin çökmesine neden olabilir. İkincisi ise anladığımı öğün sonrası bir sonraki öğün vaktine yaklaştıkça daha fazla acıkacaksınız ve böylece kontrollü yemek oranınız olumsuz etkilenecektir. Halbuki sık sık yenilse hem metabolizmanız daha hızlı çalışırken açlığınızı da kontrol altına almış olacaksınız.
5) Kesinlikle hareket edilmelidir.
Diyet programı içerisindeyken bu programa egzersizlerde dahil edilmelidir. Çünkü ufak hareketlerde olsa metobalizmada bir hareketlenme yaşanmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olacaktır. Gün içerisinde bu hareketler ne kadar arttırılır ve sıklıkla uygulanırsa kilo problemlerinden daha kolay ve çabuk kurtulmakta büyük katkı sağlayacaktır. O yüzden programınıza kesinlikle egzersizleride eklemelisiniz. Egzersizler sadece kilo vermek için değil sağlıklı yaşam için gerekli bir aktivite olduğundan yaşam felsefenize dahil olmalıdır. Kaslarınız ve kemikleriniz ileriki yaşlarda sıkıntı yaşamamak adına kesinlikle spor yapılmalıdır.
Yazıma son verirken mutlu, sağlıklı umutlu günler dilerim....
Yorumlar
Yorum Gönder