Ana içeriğe atla

DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE DİKKATE ALINMASI GEREKENLER

 





Diyet yapmak sabır, istek ve kararlılık istemektedir. Kilolarınız vücudunuza yerleşmiş olabilir kilo vermeye zorlanıyorum diye düşüncelerede kapılabilirsiniz... Fakat siz kararlı ve istekli olursanız kilolarınızı yavaş yavaş vermeye başlayacaksınız. Kesinlikle ümidinizi yitirmeyin. Yalnız diyete başlarken iyi araştırmalı, alanında uzmanlar kişilerden yardım alınmalıdır. Lakin uzmana gitmeye imkânsız yok ve de çok az fazlalıklarınız varsa bazı kurallara uyarakda kilo verilebilir. Bu kurallara uyulursa uyguladığınız diyet muhakkak etkisini gösterecektir.

1) Diyetisyene başvurulmalıdır
.
Diyete başlamadan önce muhakkak bir diyetisyenden yardım alınmalıdır. Çünkü diyetisyenle oluşturulan program kişinin yaşam düzeni ve aktivitelerine en uygun, sağlık sorunlarının yaşanmaması için en uygun listeyi oluşturmaya etkin olacaktır. Açık olmak gerekirse diyet kişiye özeldir çünkü beslenme kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Misal kimi yiyecekler kişiye fayda sağlarken kimi yiyecekler sıkıntıya sokabilmektedir. Diyetisyenler sayesinde bu sorun ortadan kaldırılarak daha güvenilir kişiye özel bir program oluşturulur.

2) Sağlığı bozacak diyetlerden uzak durulmalıdır.

Şok diyetler denilen " bir günde şu kadar kilo verilen", "bir haftada filan kilo verilen" vücudun çalışma düzenini alt üst edecek diyet listelerinden uzak durulmalıdır. En sağlıklı ve kalıcı kilo verdiren diyet yavaş verilen kilolardır. Hızlı verilen kilolar hem kalıcı değil hemde sağlıksız bir durumdur.

3) Su tüketimi unutulmamalıdır
.

Vücudun büyük oranda suya ihtiyacı vardır. Yeterli oranda su tüketimi sağlandığında vücutta toksinler atılır ve vücutta ödem oluşmasına engellenir. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışabilmesi için yeterli oranda su tüketilmelidir. Bu olan ilk günlerde 1.5- 2 litre olabilir. Fakat en doğru oran kişinin kilosu, cinsiyet, yaş ve günlük hareket durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Tekrar söyleme gerekirse suyun yeterli olarak tüketilmemesi halinde sindirim sistemi yavaşlar ve susuz kalan vücut ödem yapar.  

4) Doğru diyet aç  bırakmaz.

Sağlıklı diyet öğün atlatmadan ve aç kalmadan yapılan diyettir. Daha açık olmak gerekirse misal "az yersem daha fazla ve hızlı kilo veririm" diyerek öğün atlatmak aslında sizin tamamen yaşam düzeninizi olumsuz etkiler. Bu durum birincisi bünyenizin yıpranıp bağışıklık sisteminizin çökmesine neden olabilir. İkincisi ise anladığımı öğün sonrası bir sonraki öğün vaktine  yaklaştıkça daha fazla acıkacaksınız ve böylece kontrollü yemek oranınız olumsuz etkilenecektir. Halbuki sık sık yenilse  hem metabolizmanız daha hızlı çalışırken açlığınızı da kontrol altına almış olacaksınız.

5) Kesinlikle hareket edilmelidir
.

Diyet programı içerisindeyken bu programa egzersizlerde dahil edilmelidir. Çünkü ufak hareketlerde olsa metobalizmada bir hareketlenme yaşanmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olacaktır. Gün içerisinde bu hareketler ne kadar arttırılır ve sıklıkla uygulanırsa kilo problemlerinden daha kolay ve çabuk kurtulmakta büyük  katkı sağlayacaktır. O yüzden programınıza kesinlikle egzersizleride eklemelisiniz. Egzersizler sadece kilo vermek için değil sağlıklı yaşam için gerekli bir aktivite olduğundan yaşam felsefenize dahil olmalıdır. Kaslarınız ve kemikleriniz ileriki yaşlarda sıkıntı yaşamamak adına kesinlikle spor yapılmalıdır.
Yazıma son verirken mutlu, sağlıklı umutlu günler dilerim....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y