Son zamanlarda kolajen kavramını çok duyar olduk nedir ne işe yarar bende çok merak ettim ve sizler için araştırdım.
Kolajen son zamanlarda takviye ilaçlar şeklinde tercih edilse de vücudumuzun yapı taşlarından birisiymiş. Yani vücudumuz kolajen üretimi yapıyor lakin yaş ilerledikçe vücutta üretimi de azalıyor. Yalnız düzenli ve dengeli beslenmeyle vücudun kolajen üretimine yardımcı olmaktadır.
KOLAJEN NEDİR?
Kolajen, vücudumuzdaki proteinlerin belli bir kısmını oluşturan başta cilt kasları kemiklerimize ve bağ dokularımıza güç ve esneklik sağlamakla sorumlu vücudumuzun ürettiği bir proteindir. Yani vücudumuzun doğal olarak üretmiş olduğu bir protein ve sudan sonra en çok bulunan bir madde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yaşımız ilerledikçe vücudumuzda bulunan bu kolajen üretimi azaldığı için takviye ürünler alınmakta.
KOLAJEN NE İŞE YARIYOR?
Kolajen vücudumuzdaki esnekliği kasların esneklik yapısını, eklemlerin esnekliğini doku onarımları gibi temel vücud fonksiyonlarından sorumludur. Kolajen cildin dörtte üçünü vücudun ise üçte birini oluşturan bu protein yaş aldıkça parçalanıyor ve kolajen depoları azalıyor. Kolajenin parçalanmaya başlamasıyla tekrardan vücutta üretimi zorlaştığı için takviye ediciler kullanılmaya başlanıyor.
Kaybedilmeye başlamasındaki etken sadece yaş almak değil tabi ki diğer faktörlerde etkilemektedir. Mesela genetik kaynaklı olabiliyor. Kötü alışkanlıklardan kaynaklı olabiliyor. Misal madde bağımlılığı tütün içerikli tüketimler, sağlıksız beslenme, aşırı güneş ışınlarına maruz kalma, fazla şeker tüketimi kolajen miktarının azalmasına neden olmakta.
KOLAJEN DOĞAL YOLLARLA NASIL ARTTIRILIR?
Kolajen artırımına en büyük yardımcı beslenme düzenimize dikkat ederek yardımcı olabiliriz. Öncelikle şeker tüketimini mümkün olduğu oranda en aza indirerek kolajen azalımını engelleyip hayvansal ürünler tüketimine geçebiliriz. Hayvanların daha çok deri ve bağ dokularını olduğu bölgelerde kolajen daha yoğun olarak ulaşılabilir. Balık, süt, yumurta gibi protein içerikli beslenmeye ağırlık verilebilir.
Kolajen üretimi için hayvansal ürünler olduğu gibi bitkisel ürünler tükenmekte fayda vardır. Çünkü farklı besin değerlerini almakta kolajen sentezini büyük etkisi olacaktır. Misal C vitamini vücuda birçok işlevi olduğundan C vitamini ağırlıklı beslenmeeyle kolajen üretiminde büyük etkisi olacaktır.
KOLAJEN NASIL KULLANILIR?
Kolajen, günlük yemek rutininizde gıdalar ile tüketilebileceği gibi takviye yoluyla alınabilir. Kolajen içerikli takviye ürünler çoğunlukla toz yada sıvı olarak bulunuyor. Bunları yoğurt tüketirken yulaf ezmesi gibi gıdaların içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
KOLAJENİN ETKİLERİ NELERDİR?
Kolajen alımını uzmanlar daha çok takviye ilaçlar olarak değilde gıda tüketimi olarak tavsiye ediyor olsalarda gıdanın yetersiz kaldığını tespit ettikten sonra takviye edici ürünlere başvurmaktadırlar.
Kolajen alımı düzenle seviyeye erişen kişide gözlemlenen bazı olumlu durumlar
Saçları parlaklık kazanır ve seç telleri güçlenir.
Kolay kırılan tırnaklar güçlenir.
Kemikleriniz güçlenir.
Kas kütlenizde güçlenme yaşanır.
Yorumlar
Yorum Gönder