Ana içeriğe atla

Şekeri Ne Düşürür?

 İşlenmiş paketle ürünler, düzensiz beslenme, asitli içecekler, hareketsiz bir yaşantı gibi faktörler bir araya gelince kanımızda ki şeker oranında hareketlenme yaşanır. Kimi insanlarda yükselirken kimi insanlarda da düşüş görülebilir. Sürekli hale gelen bu durumdan daimi olarak kurtulmak istiyorsak tam anlamıyla sağlıklı yaşamın içerisinde olması gerekenleri yerine getirmeliyiz.

Gelelim o an için yaşadığımız anlık değişimi düzeltmek için bir takım besinlerden faydalanabiliriz. Sağlıklı yaşam için faydalanabileceğimiz bu besinler zinciri sırasıyla;


Tarçın, diyet listelerinde sıklıkla karşılaştığımız bir üründür. Bu ürün kan şekerini dengelemede on numara diyebiliriz. Vücuttaki insülin direncine en etkili şekilde fayda sağlar.

Yeşil yapraklılar, antioksidan açısından zengin olmakla birlikte c vitamini deposudur. Yeşil yapraklı bitkiler lif bakımından zengin olmalarından dolayıdır ki kan şekerindeki ani hareketliliğide dengelemektedir.

Süt ve süt ürünleri, probiyotik bakımından en zengin olan ürünlerdendir. Bu ürünler bağırsakların sağlıklı bir hal almasını sağlayarak kan şekerinin düzelmesini sağlar.

Deniz ürünleri, omega 3 açısından zengin olduğundan sağlıklı beslenmenin temel yapı taşıdır. Kan değerlerini dengelemede büyük rol oynar. 

Bamya, lif ve antioksidan açısından zengin bir bitki olduğundan tokluk hissini arttırır. Besleyici özelliğinden dolayıdır ki kan şekerini kontrol altında tutar.


Baklagiller lif ve protein bakımından zengin mineralleri sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı kandaki şeker oranın ani yükselmesini engeller ve uzun süre tok tutan besin kaynaklarıdır.

Kabak çekirdeği, doymamış yağ asitleri gibi lif içeriği yoğun vitamin kaynağı gibi mineraller bakımından zengindir. Çinko, demir, magnezyum deposu bu ürün sindirimi yavaşlattığından tokluk hissini verir. Metabolizmayı da düzenlediği için kan şekerini dengede tutar. 

Brokoli, yapılan araştırmalardan şeker hastaları için en önemli besin kaynaklarından birisi diyebiliriz. Mevsiminde haftada birkaç sefer tüketilebilir. İnsülin direncine büyük oranda önüne geçer. 

Avokado, potasyumdan zengin doymamış yağ ve lifleri bünyesinde barındırdığından şeker hemen kana karışmaz. Bu yüzden de insülin direncini dengelediği bilinir. 

Bunlar haricinde yaban mersini, yağlı tohumlar (keten tohumu, chia tohumu), yulaf ezmesi, zerdali ve su kan şekerini düzenlemede rol oynadıkları için sağlıklı yaşam felsefenizde bu besinlere yer açmakta çok büyük fayda sağlayacaktır.

Kimi zaman sağlıklı beslenmeye dikkat edilsede bir takım sebeplerin doğmasıyla kan şekerinde yükselme gözlemlenebilir. Misal

Diyabet 

Stres

Hormonal değişiklikler

Fiziksel hareketlerin eksikliğinden kaynaklı yükselmelerde gözlemlenebilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y