Ana içeriğe atla

Zeytinyağlı lahana sarma nasıl yapılır?



 Bugünkü tarifim lahana sarması.... lahanaların son günleri bitmeden sarmak istemiştim. Hazır yaparkende burada tarifi paylaşmak istedim. Tadı damağınızda kalacak tam ölçüsünde bir tarif için malzemeleri sayalım:

  • 1 adet 1 kilo kadar sarmalık lahana

  • İç malzemesi;
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 3-5 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 Türk kahve fincanı kadar su

  • Üzeri için sos;
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 2,5 su bardağı su

  • Malzemeleri saydığımız göre sırala gelsin yapımına; ilk önce lahanamızı ayıklayarak başladım. Ardından bi tencereye su ekleyip kaynamaya bıraktım. Kaynayan suyun içerisine biraz tuz ekleyip lahananın yapraklarını kaynayan suyun içerisine bıraktım. Diriliğini iyice kaybetmeyecek şekilde suda haşlanadıktan sonra sıcak sudan alıp soğuk suya bıraktım. Yaprakları hallettikten sonra gelelim iç harcını hazırlamaya. Sıvıyağını tavaya dökelim ve tavayı ısıtalım. Ben soğanları rendelim siz dilerseniz yemeklikte doğrayabilirsiniz. Yağ döktüğümüz tavaya doğranmış olduğumuz bu soğanları ekleyelim ve biraz kavuralım. Kavrulan soğanların üzerine salçayı ekleyip bir iki tur salçayı soğanı karıştıralım. Sonrasında yıkamış olduğumuz pirinçleri ve rendelediğimiz sarımsaklarla baharatlarıda ekleyelim. Bir kaç tur bu şekilde karıştıralım. Son olarak az bu suyumuz vardı onuda ilave edip suyun çekmesini bekleyelim. Maydanoz kullanmak istiyorsanız eğer yarım demet kadar ince kıyılmış olarak ilave edebilirsiniz. Hazırladığımız iç harcımızı biraz soğumasını beklerken haşladığımız lahanalarımızı hazırlayalım. Yaprakların ortasından geçen kalın damarları kesip alalım ki dolmadan sararken zor olmasın. Çay tabağı büyüklüğünde lahana yapraklarını kesip ayıralım. İç harcımızdan bir miktar alıp yaprağın içine yerleştirip yuvarlayalım. Yapraklarımız bitinceye kadar bu şekilde saralım.

    Tencerenin dolduğuna göre sosumuzu da hazır edelim ve üzerine dökelim. Sosumuzun malzemelerini bir kaba alıp öyle hazırlayalım. Çünkü salçayı yağında çözdürmeliyiz. Sosumuz da hazır olduğuna göre dolmaların üzerine gezdirelim. En son dolmaların üzerine bi ağırlık koyalım ki dolmalarda açılma olmasın. Kapağını kapatım kaynamaya bırakabiliriz. Önce orta ateşte başlayım kaynamaya başladığı sıra iyice kısalım pirinçler yumuşayana kadar 50-55 dakika kadar pişirelim. Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin afiyet olsun...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y