Bugünkü tarifim lahana sarması.... lahanaların son günleri bitmeden sarmak istemiştim. Hazır yaparkende burada tarifi paylaşmak istedim. Tadı damağınızda kalacak tam ölçüsünde bir tarif için malzemeleri sayalım:
- 1 adet 1 kilo kadar sarmalık lahana
- İç malzemesi;
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 büyük boy kuru soğan
- 3-5 diş ezilmiş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 Türk kahve fincanı kadar su
- Üzeri için sos;
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı su
- Malzemeleri saydığımız göre sırala gelsin yapımına; ilk önce lahanamızı ayıklayarak başladım. Ardından bi tencereye su ekleyip kaynamaya bıraktım. Kaynayan suyun içerisine biraz tuz ekleyip lahananın yapraklarını kaynayan suyun içerisine bıraktım. Diriliğini iyice kaybetmeyecek şekilde suda haşlanadıktan sonra sıcak sudan alıp soğuk suya bıraktım. Yaprakları hallettikten sonra gelelim iç harcını hazırlamaya. Sıvıyağını tavaya dökelim ve tavayı ısıtalım. Ben soğanları rendelim siz dilerseniz yemeklikte doğrayabilirsiniz. Yağ döktüğümüz tavaya doğranmış olduğumuz bu soğanları ekleyelim ve biraz kavuralım. Kavrulan soğanların üzerine salçayı ekleyip bir iki tur salçayı soğanı karıştıralım. Sonrasında yıkamış olduğumuz pirinçleri ve rendelediğimiz sarımsaklarla baharatlarıda ekleyelim. Bir kaç tur bu şekilde karıştıralım. Son olarak az bu suyumuz vardı onuda ilave edip suyun çekmesini bekleyelim. Maydanoz kullanmak istiyorsanız eğer yarım demet kadar ince kıyılmış olarak ilave edebilirsiniz. Hazırladığımız iç harcımızı biraz soğumasını beklerken haşladığımız lahanalarımızı hazırlayalım. Yaprakların ortasından geçen kalın damarları kesip alalım ki dolmadan sararken zor olmasın. Çay tabağı büyüklüğünde lahana yapraklarını kesip ayıralım. İç harcımızdan bir miktar alıp yaprağın içine yerleştirip yuvarlayalım. Yapraklarımız bitinceye kadar bu şekilde saralım.
Tencerenin dolduğuna göre sosumuzu da hazır edelim ve üzerine dökelim. Sosumuzun malzemelerini bir kaba alıp öyle hazırlayalım. Çünkü salçayı yağında çözdürmeliyiz. Sosumuz da hazır olduğuna göre dolmaların üzerine gezdirelim. En son dolmaların üzerine bi ağırlık koyalım ki dolmalarda açılma olmasın. Kapağını kapatım kaynamaya bırakabiliriz. Önce orta ateşte başlayım kaynamaya başladığı sıra iyice kısalım pirinçler yumuşayana kadar 50-55 dakika kadar pişirelim. Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder