Yaz günlerinin vazgeçilmezlerinden biridir biber dolması. Biber dolmasını beğenmeyen yoktur diye düşünüyorum. Daha sık zeytinyağlı şeklinde tüketilsede kıymalısınıda tüketenlerin az olduğu söylenilemez kanımca... Ara sıcak olarak da ana yemek olarakda tüketilebileceğini düşünüyorum. Kıymalı dolmayı hiç denediniz mi denemediniz mi bilemiyorum? Benim pek yaptığım bir yemek değildi. Son bir senedir yaptığımı söyleyebilirim iyi ki de yapıyorum bundan sonrada sık sık yapacağım kanımca. Sizde denemek istiyorsanız gelsin mi o zaman tarif haydi bakalım.
Kıymalı Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
15-16 tane orta boy dolmalık biber
2 orta boy kuru soğan (1 büyük kuru soğanda olabilir)
150 gr kıyma
2 tane domates
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Dolmaların ağız kısmını kapatmak için:
1 adet domates
Sosu için:
1 yemek kaşığı salça
Sıcak su
Kıymalı Biber Dolması Tarifi Yapılışı
Tarifimize önce biberlerin sap kısımlarını çıkartıp içleri boşaltılıp temizlemekle başlayalım. Ardından bir güzel yıkayalım ve suçlarının süzülmesi için bir süzgece alıp kenara koyalım. Biberler kurumaya dursun bizde diğer tarafta iç harcını hazırlamaya başlayalım.
Ben iç harcının pişirilmesi taraftariyim çünkü düşündüğümde nasıl ki pilavı yaparken önce pirinçleri kavuruyoruz tane tane olması için burdada o yüzden aynı düşünceyle dolma içlerini hazırlarken kavurmaktayım. Tabu siz dilerseniz kavurmadan da yapabilirsiniz. Tercih her daim yapan kişiye yani size aittir. Çiğden yapmayı düşünenler için şöyle ki bütün malzemeleri hazır ederek bir kapta karıştırabilirsiniz.
Harcı pişirerek yapanlar için ise sıralamamız şu şekilde;
İlk önce tenceremize sıvı yağımızı alarak başlıyoruz. Peşine küçük küçük doğradığımız (isterseniz rendeleyebilirsiniz) olduğumuz soğanları ekleyerek hafif kavruyoruz. Pembeleşen soğanlarımızın üstüne kıymamızı ilave ettikten sonra kıymamızın suyunu salmasını ve kıymanın renginin dönmesine kadar kavrulmasını sağlıyoruz. Küçük küçük doğramış olduğumuz domateslerde ilave ederek bir kaç dakika daha kavuruyoruz. Daha sonrasında salçayı ve beraberinde pulbiberi, karabiberi son olarakda tuzumuzu ekleyerek harcımızı karıştırıyoruz. En sona bıraktığımız pirinçleri yıkayıp suyunu süzdükten sonra harcımıza ekleyip bir iki sefer karıştırıyoruz. Kavurduğumuz harcı ocaktan alıp doğradığımız maydanozlarıda karıştırdık mi iç harcımız hazırdır. Artık biberlerimizi sırayla doldurmaya başlayabiliriz. Doldurduğumuz biberlerin üzerini domatesle kapak yapalım ve tenceremize yerleştirelim. Eğer ki harcınızdan ertan olursa dilerseniz bir patatesin içini oyarak patatesi doldurabilirsiniz. Yapacağınız versa yaprakta sarabilirsiniz.
Son aşamada sosumuz kalıyor ve onuda sıcak suyla salçamızı artırıyoruz ve dolmalarımızın üzerinde gezdirerek sosumuzu döküyoruz. Dolmalarımızın pişmesi içinde biberlerin boyunun yarısını geçer şekilde sıcak su dökerek tenceremizin kapağını kapatılınca orta ateşte pişirmeye bırakalım. Dolmalarımız piştikten sonra servise hazırdır. Yapmak isteyenlere yapacaklara kolay gelsin herkese afiyet olsun....
Yorumlar
Yorum Gönder