Ana içeriğe atla

KIYMALI DOLMA İÇİ KAVRULUR MU?

 

Kıymalı dolma

Yaz günlerinin vazgeçilmezlerinden biridir biber dolması. Biber dolmasını beğenmeyen yoktur diye düşünüyorum. Daha sık zeytinyağlı şeklinde tüketilsede kıymalısınıda tüketenlerin az olduğu söylenilemez kanımca... Ara sıcak olarak da ana yemek olarakda tüketilebileceğini düşünüyorum. Kıymalı dolmayı hiç denediniz mi denemediniz mi bilemiyorum? Benim pek yaptığım bir yemek değildi. Son bir senedir yaptığımı söyleyebilirim iyi ki de yapıyorum bundan sonrada sık sık yapacağım kanımca. Sizde denemek istiyorsanız gelsin mi o zaman tarif haydi bakalım.


Kıymalı Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

15-16 tane orta boy dolmalık biber
2 orta boy kuru soğan (1 büyük kuru soğanda olabilir)
150 gr kıyma
2 tane domates
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
Pulbiber
Karabiber
Tuz
Maydanoz
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Dolmaların ağız kısmını kapatmak için:
1 adet domates

Sosu için:
1 yemek kaşığı salça
Sıcak su

Kıymalı Biber Dolması Tarifi Yapılışı

Kıymalı biber dolması

Tarifimize önce biberlerin sap kısımlarını çıkartıp içleri boşaltılıp temizlemekle başlayalım. Ardından bir güzel yıkayalım ve suçlarının süzülmesi için bir süzgece alıp kenara koyalım.
Biberler kurumaya dursun bizde diğer tarafta iç harcını hazırlamaya başlayalım.
Ben iç harcının pişirilmesi taraftariyim çünkü düşündüğümde nasıl ki pilavı yaparken önce pirinçleri kavuruyoruz tane tane olması için burdada o yüzden aynı düşünceyle dolma içlerini hazırlarken kavurmaktayım. Tabu siz dilerseniz kavurmadan da yapabilirsiniz. Tercih her daim yapan kişiye yani size aittir. Çiğden yapmayı düşünenler için şöyle ki bütün malzemeleri hazır ederek bir kapta karıştırabilirsiniz.
Harcı pişirerek yapanlar için ise sıralamamız şu şekilde;
İlk önce tenceremize sıvı yağımızı alarak başlıyoruz. Peşine küçük küçük doğradığımız (isterseniz rendeleyebilirsiniz) olduğumuz soğanları ekleyerek hafif kavruyoruz. Pembeleşen soğanlarımızın üstüne kıymamızı ilave ettikten sonra kıymamızın suyunu salmasını ve kıymanın renginin dönmesine kadar kavrulmasını sağlıyoruz. Küçük küçük doğramış olduğumuz domateslerde ilave ederek bir kaç dakika daha kavuruyoruz. Daha sonrasında salçayı ve beraberinde pulbiberi, karabiberi son olarakda tuzumuzu ekleyerek harcımızı karıştırıyoruz. En sona bıraktığımız pirinçleri yıkayıp suyunu süzdükten sonra harcımıza  ekleyip bir iki sefer karıştırıyoruz. Kavurduğumuz harcı ocaktan alıp doğradığımız maydanozlarıda karıştırdık mi iç harcımız hazırdır. Artık biberlerimizi sırayla doldurmaya başlayabiliriz. Doldurduğumuz biberlerin üzerini domatesle kapak yapalım ve tenceremize yerleştirelim. Eğer ki harcınızdan ertan olursa dilerseniz bir patatesin içini oyarak patatesi doldurabilirsiniz. Yapacağınız versa yaprakta sarabilirsiniz.
Kıymalı dolma

Son aşamada sosumuz kalıyor ve onuda sıcak suyla salçamızı artırıyoruz ve dolmalarımızın üzerinde gezdirerek sosumuzu döküyoruz.
Dolmalarımızın pişmesi içinde biberlerin boyunun yarısını geçer şekilde sıcak su dökerek tenceremizin kapağını kapatılınca orta ateşte pişirmeye bırakalım. Dolmalarımız piştikten sonra servise hazırdır. Yapmak isteyenlere yapacaklara kolay gelsin herkese afiyet olsun....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

EVDE KUMAŞTAN LASTİK TOKA NASIL YAPILIR?

  Yazı aksesuarlarla renklendirmek isteyenler için lastikli toka tarifi ile geldim. Çok az bir malzemeyle güzel bir tokaya sahip olmak çok basit... Gerekli olan malzemeler  35 x 55 santimetre büyüklükte kumaş Lastik 5 milimetre genişlikte 20 santim uzunlukta  Dikiş ipliği, toplu iğne, makas, dikiş iğnesi, mezura Öncelikle 3 tane dikdörtgen keseceğiz. İlk  dikdörtgenimizin ölçüsü 50 cm ×12 cm ebatlarında bir parça kesiyoruz. Bu parça saçımızı tutan lastik kısmı olacak.  Diğer iki dikdörtgenin ölçüsü ise 40 cm× 8 cm olarak iki tane parça kesiyoruz. Buda tokamıza fiyonk olarak olacağı için bu dikdörtgenlerin uçlarını üçgen olarak keselim.  Son olarakta 20 cm uzunlukta lastiğimizide keselim.  Kesim işlemi bittikten sonra başlayalım dikim aşamasına; 50 cm uzunlukta kestiğimiz dikdörtgen parçamızın uzun kenarlarından üst üste katlayalım. Kenarları birbirine iğneleyerek kaymasını engelleyelim. Ardından bir cm içeriden olacak şekilde dikelim.  Fiyonk için kestiğimiz iki dikdörtgenin uçlarından

YEŞİL KAHRAMANLAR (GREEN HEROS)

        Eveet; geldik mi biz de “nerde o eski..” ile başlanılan yaşlara. Artık hiçbir şey o eskisi gibi değil. Ne yediklerimizden, ne içtiklerimizden ne de aldığımız nefesten.. Eskiden şöyle derin bir nefes çektik mi bütün bahar kokusu gelirdi burnumuza. Ciğerlerimiz dört mevsimi yaşardı. Şimdilerde herkeste burun nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları var. Egzoz dumanı, karbondioksit ve karbonmonoksit gazları, fabrika bacaları ve tabi ki bunların temel nedeni insanoğlu. Yeşil dokunun git gide azaldığı, beton dokunun ise gün geçtikçe çoğaldığı bu zamanda; Ağaçları, çalıları, çicekleri sadece parklarda ve yol kenarlarında görür olduk ve bu peyzaj  dilimi içerisine bizler evlerimizi yerleştirdik. İşte bu kaoslu  duruma en iyi çözüm evimizde bitki yetiştirmekten geçer. Bazı bitkiler var ki evinizin, odanızın hem havasını değiştirir, hem kötü kokuları ve kirli hava dumanını yok eder hem de dekorunuza güzellik katar. Bu bitkilerin bazıları hakkında kısaca bilgi vermek isterim. ARECA LUT

MAYASIZ HAMUR KIZARTMASI NASIL YAPILIR?

  Hamur işlerini milletçe ne kadar çok seviyoruz 😀 ailemizle geçirdiğimiz günlerde yada konu komşu artık aniden gelen herhangi bi misafir için yapılabilecek çok kolay bir tarif pişi... Nacizane fikrim pişi geleneksel bir tarif diye düşünüyorum. Çünkü kendi ailemden yola çıkaraktan söylüyorum çocukluğumun vazgeçilmezlerinden bir tanesiydi. Haftasonları yada öğlende okuldan geldikten sonra anneme keyifle yaptırdığım ve zevkle yediğim uffff ne günlerdi 😖 şimdilerde bende kuzucuklarıma yapmayı sürdürdüğüm mayasız pişi tarifimize fazla sözü uzatmadan gelelim... 2 adet yumurta 1 çay bardağı yoğurt 1 çay bardağı su veya yoğurt  suyu 1 tatlı kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu 4 - 4,5 su bardağı un Yapılışına gelince bütün malzemeleri bir kaba alıyoruz yalnız şunu belirtmekte fayda var ki ne zaman hamur yoğurursak tarifte ki son bardak unu yavaşça katalım. Bunu dememde ki sebep unun kalitesine göre son bardak fazlada gelebilir az da gelebilir. Bu yüzden son bardağı yavaşça ilave edelim. Y