Öğlen yemeklerinde akşam yemeklerinde ara sıcak olabilecek güzel bir tarifle geldim. Bu tarifi aslında mantı yapmak zor geldi vakitlerde istisnasız bu tarif diyebilirim. Tarifimizin malzemelerine gelince;
- 1 bardak kısırlık bulgur
- 1 bardak ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 bardak un
- 1 kaşık salça
- 1 çay kaşığı kimyon,yeterince tuz.
yoğurt sosu için:
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 diş ezilmiş sarımsak
Salçalı sos için:
- 3 çorba kaşığı tereyağı ve pul biber
- Başlangıç olarak kısırlık bulgurumuzu yoğurma kapımıza alalım ve üzerine ılık suyumuzu dökelim. Suyu döktüten sonra heryeri ıslansın diye kaşıkla karıştıralım ve 5 dakika gibi bir süre dinlendirelim. Bulgurumuz kabardıktan sonrada 5 dakika kadar yoğuruyoruz ardından yumurta, salça ve kimyon tuzu ekliyoruz. Elimizi biraz ıslatıp unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Yumuşak bir kıvam alınca fındık büyüklüğünde parçalar alarak küçük köfte topları yapıyoruz.
- Köfteleri hazırlarken ocağa tencereyle su koymayı unutmuyoruz. Köfte toplarını hazır ve de suyumuz kaynadıysa suya biraz tuz katarak köfteri yavaş yavaş suya atabiliriz.
Suyun kaynıyor olmasına dikkat ediniz aksı halde köftelerimiz hamur bir hal alır. Yarım saat kadar bir süre kaynattıktan sonra pişirdiğimiz köftesi sudan alıp bir kaba alabiliriz. Bir kenarda yoğurduve ezdiğimiz sarımsakları birleştirip biraz karıştırıp öylece köftelerin üzerine döküyoruz. Üzerindeki sosu içinde küçük bir tavada önce tereyağını eritiyoruz sonra salçayı ekleyip kavuruyoruz. Sonrasında köftelerin üzerine döküyoruzve pul biberleda süsleyip sıcak bir şekilde servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder